Összefoglaló az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeiről

Az orosz erők offenzívája továbbra is tart, Luhanszk és Donyeck térségét akarják teljes mértékben megszállni, miközben az ukrán hadsereg mind a két támadást megpróbálja visszaverni. 

2022. május 13., 08:25

Szerző:

Ukrajnában két frontvonal alakult ki, az oroszok Luhanszk és Donyeck térségét próbálják teljesen megszállni, miközben az  ukrán hadsereg vissza akarja verni, illetve  el akarja vágni egymástól a támadó erőket. 

Az orosz-ukrán háború legfrissebb, fontos fejleményei a következőek: 

  • Oroszország megfenyegette Finnországot, amiért a skandináv ország újabb lépést tett a NATO-csatlakozás felé. A finnek még csütörtökön jelentették be hivatalos csatlakozási szándékukat. A Kreml úgy fogalmazott, hogy Finnország NATO-csatlakozása esetén megtorló lépésékre kényszerül. 
  •  Műholdfelvételek szerint az ukrán erők továbbra is feltartóztatják az orosz előrenyomulást a Sziverszkij Donyec folyón Bilohorivka közelében. A harcok a folyó ugyanazon kanyarulatában zajlanak, ahol az oroszok két pontonhidat építettek, amelyeket az ukránok felrobbantottak.
  • Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramjának vezetője, David Beasley szerint milliók halnak éhen, ha nem nyitják meg újra a Fekete-tengeri kikötőket. Az orosz erők ugyanis a kikötők blokádjával megakadályozzák az ukrán mezőgazdasági termékek exportját.  Ez világszerte  komoly élelmezési problémákat jelent,  Beasley szerint milliók halálát is jelentheti.
  • Több tízezer ukránt hurcolhattak Oroszországba vagy az orosz hadsereg által megszállt területre, állítja Michael Carptenter az USA európai ügyekért felelős nagykövete. Carpenter szerint erőszakkal kikényszerített kitelepítésekről van szó, ezért háborús bűntettnek felel meg az ukrán polgárok Oroszországba történő „evakuálása”.
  • Az UNICEF friss jelentése szerint csak áprilisban közel 100 gyermek vesztette életét Ukrajnában a háborús konfliktus miatt. Az igazolt adatoknál a tényleges számok még ennél is magasabbak lehetnek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának igazgató-helyettese Omar Abdi szerint  olyan iskolákat  érnek támadások, amelyeket egyébként katonai célokra is felhasználnak. Abdi szerint gyermekvédelmi válságot idézett elő az orosz-ukrán háború. (CNN)


(Kiemelt kép: Egy orosz katona áll őrt a luhanszki erőműnél, Scsasztja városában 2022. április 13-án. (A kép egy, az orosz hadsereg által szervezett utazás során készült.) Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.