Összeesküvéssel vádolják, szabadlábra kerülne

Szabadlábra helyezését kérte és tagadta az ellene felhozott vádakat szerdai bírósági meghallgatásán Pedro Castillo menesztett perui elnök, aki december 7. óta van őrizetben lázadás és összeesküvés vádjával.

2022. december 29., 07:30

Szerző:

„Kérem, hogy legyen vége a gyűlöletnek, igazságos jogomként kérem a szabadságomat. Soha nem követtem el a lázadás bűnét” – mondta az összeesküvéssel vádolt, 53 éves, tanítóból lett politikus a legfelsőbb bíróságon tartott virtuális meghallgatáson. 

A volt elnök ügyvédei az elrendelt 18 hónapos előzetes őrizet visszavonását kérték, amelyet a volt elnök egy limai rendőrkaszárnya börtönében tölt le. 

A 2021-ben megválasztott radikális baloldali politikust azután vették őrizetbe, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus államcsínykísérletnek minősített. 

Castillo őrizetbe vétele után erőszakos tüntetések rázták meg a latin-amerikai országot. A válság enyhítésre a parlament 2026-ról előre hozta az általános választásokat 2024 áprilisára.

(Kiemelt kéoünk: A perui elnökség által közreadott képen Pedro Castillo, a június 6-i választás baloldali jelöltjeként győzelmet arató új perui elnök beszél beiktatási ünnepségén Limában 2021. július 28-án. MTI/EPA/Perui elnökség)