Összeomolhat a cseh gazdaság az ötödik hullám miatt

Rövidebb karanténidővel és gyakoribb munkahelyi teszteléssel próbálják megelőzni a bajt. 

2022. január 9., 14:39

Szerző:

Csehországban a kormány lerövidítette a pozitív koronavírustesztet produkálók karanténidejét, mert a szakértők úgy látták, hogy enélkül elviselhetetlen munkaerőhiány jelentkezett volna a következő hetekben – írja a Napi.hu.

Megrettenve a gazdaságot lebénító munkaerőhiánytól a cseh kormány úgy döntött, hogy a pozitív koronavírustesztet produkálok embereknek 14 nap helyett csak öt naptári napot kell karanténban tölteniük – adta hírül a Radio Praha. A prágai vezetőket és szakértőket részben az késztette erre a döntésre, hogy figyelembe vették más országok tapasztalatait, ahol az omikron koronavírus-változat szélsebes terjedése rengeteg embert fertőz meg egy időben.

A várakozás szerint ugyanis Csehország pontosan azon az úton jár, mint más országok. A szakértők arra számítanak, hogy az omikron napokon belül dominánssá válik a fertőzést okozó kórokozók között és a tempó annyira felgyorsulhat, hogy naponta akár 50 ezren is megfertőződhetnek. Ez jóval felülmúlná bármelyik járványhullám csúcsát.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a rövidítést január közepétől vezetik be, és kivétel nélkül mindenkire vonatkozik majd. Magyarán akár beoltottak valakit, akár nem, akár megfertőzte-e már korábban a vírus, akár nem, akár csak kontakt személyként kerül karanténba, akár fertőzöttként ugyanerre a kényszerpihenőre kényszerül. A miniszter szerint ezzel a lépéssel előzhetik meg a gazdaság összeomlását. További intézkedés, hogy lehetővé teszik a munkahelyeken a dolgozók heti kétszeri tesztelését január végéig.

(Kiemelt képünk illusztráció. Katonák 500 koronavírus-fertőzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában. MTI/EPA/Martin Divisek)A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.