Összecsapások Koszovóban, egy férfit lelőttek

A rendőrség közlése szerint az összecsapások során hat rendőr és egy szerb civil sérült meg.

2021. október 14., 05:30

Szerző:

Fokozódott a feszültség Koszovó és Szerbia között, miután a koszovói rendőrség összecsapott a helyi szerb nemzetiségűekkel szerdán. A koszovói hatóság közleményében azt állítja, a helyi rendőrök ellenállásba ütköztek, amikor szerdán több városban illegális áruk lefoglalására irányuló műveletet hajtottak végre. Az AP azt írja, legalább 11 ember megsérült.

A koszovói rendőrség közleménye szerint a szerdai razziákat négy területen tartották, köztük a többnyire szerbek által lakott Mitrovicában. A sajtóhírek alapján a helyi szerbek az utcákra mentek, ahol tettlegességgel reagáltak: kövekkel dobálták meg a rendőröket, és járművekkel torlaszolták el az utakat. A rendőrség könnygázgrátánokkal oszlatta szét a tömegeket, mint az MTI írja, később lövéseket is leadtak.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Facebookon arról írt, hogy a rendőrségi akciót nyomozás előzte meg, és az illetékes államügyészségekkel és bíróságokkal összehangoltan rendelték el az intézkedést.

A rendőrség közlése szerint az összecsapások során hat rendőr és egy szerb civil sérült meg. A rendőrség szerint nyolc szerbet letartóztattak. Mint közölték, a rajtaütésnek vége, és a helyzet mostanra megnyugodott.
Petar Petkovic szerb kormánytisztviselő elmondta, hogy egy 36 éves szerbet hátba lőttek a zavargások során. A szerb média szerint a férfin kívül még tucatnyian megsebesültek, ezt egyelőre nem erősítették meg. A videófelvételek tanúsága szerint a rendőrség könnygázt vetett be, miközben a szerbek kövekkel és más tárgyakkal dobálták a rendőröket.

A koszovói média szerint egy rendőrautót és legalább két másik koszovói rendszámú autót felgyújtottak.

Aleksandar Vučić szerb elnök a történtek miatt a dél-nyugat-szerbiai határhoz ment, hogy találkozzon a koszovói szerb képviselőkkel. A szerb elnök az Instagram-oldalán is jelentkezett, ahol többek között ezt írta az üggyel kapcsolatban: „Megvédjük a népünket Koszovóban és Metohijában. Nincs visszaút. A megadás nem opció! Éljen Szerbia!”

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet, írja az MTI. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt.

Szeptember végén a mostanihoz hasonlóan feszült volt a helyzet a két fél között. A koszovói szerbek majdnem két hétig akadályozták a határátkelést Szerbia és Koszovó között, mert igazságtalannak tartották, hogy a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kellett váltaniuk.

A koszovói fél azzal indokolta a rendelkezést, hogy a brüsszeli közvetítéssel zajló szerb-koszovói megállapodás egyik pontja a rendszámtáblák elismerésének kölcsönössége volt, és mivel Szerbia évek óta ideiglenes szerb tábla használatára kötelezi a koszovói rendszámtáblával az országba lépőket, Koszovónak nem maradt más választása, mint hasonló intézkedéseket foganatosítani. A helyzet odáig fajult, hogy a koszovói részen a Rosu, a határ szerb oldalán pedig már a katonaság várta az utasításokat, amikor brüsszeli közvetítéssel sikerült megoldást találni a problémára.

(Kiemelt kép: Jarinje, 2021. szeptember 20. A koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) tagjai járőröznek a koszovói szerbek teherautói mellett a szerb-koszovói határon, Jarinje közelében 2021. szeptember 20-án. Fotó: MTI/AP/Bojan Slavkovic)