Orvosok gondolnák újra a hőségriasztási rendszert

Országos figyelmeztető rendszer kiépítését sürgette a hőség okozta halálesetek megelőzésére, mivel az európai tikkasztó forróság felhívja a figyelmet a szélsőséges nyári időjárás egészségügyi kockázataira – mondta vasárnap a német orvosi kamara elnöke.

2022. július 24., 11:31

Szerző:

Klaus Reinhardt a dpa német hírügynökségnek Berlinben azt mondta, „egy nemzeti hőségtervnek tudományos alapon kellene javaslatot tennie a hőmérsékletfüggő riasztási szintekre, valamint a megfelelő intézkedésekre, különösen a kockázati csoportok esetében, és átláthatóvá kellene tennie a megfelelő felelősséget”. 

Reinhardt egy olyan központ megteremtését javasolta, amely Németország-szerte nyomon követné a hőséget, és tájékoztatná a lakosságot a legfontosabb teendőkről. 

„A hővédelem célja a hőséggel kapcsolatos megbetegedések és halálesetek megelőzése és az egészségügyi rendszer túlterhelésének megakadályozása kell, hogy legyen. Németország erre nincs felkészülve” 

– folytatta. 

A környezetvédelmi minisztérium rámutatott, hogy a hővédelmi és elővigyázatossági tervek létrehozása elsősorban a helyi önkormányzatok feladata.

(Kiemelt képünk: A Rajna kiszáradt medre Bad Honnefben, Németországban 2022. július 23-án Fotó: Ying Tang / NurPhoto / AFP)

Egy családi vitát követően lövöldözni kezdett egy férfi Montenegróban, és tizenegy embert megölt, majd tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik agyonlőtték – jelentette a montenegrói állami televízió pénteken a helyi rendőrségre hivatkozva.