Kimondhatatlan atrocitásokat követtek el az oroszok Ukrajnában

„Bucsa, Borogyanka, Irpiny vagy Andrijivka neve az itt elkövetett szörnyűségek jelképévé vált„ – jelentette ki az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

2022. május 7., 19:04

Szerző:

Az orosz hadsereg „elképesztő jogsértéseket követ el” Ukrajnában – mondta Dunja Mijatovic szombaton, miután négynapos látogatást tett Kijevben és környékén.

A biztos közleményében azt írta: Oroszország „ukrajnai agressziója során elképesztő mértékben és mélységben sértették meg az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot”.

„Bucsa, Borogyanka, Irpiny vagy Andrijivka neve az itt elkövetett szörnyűségek jelképévé vált„ – folytatta a tisztségviselő, akinek látogatását biztonsági okokból nem jelentették be előre. Hozzátette: országszerte sokan váltak kimondhatatlan atrocitások áldozatává, és mindegyikük megérdemli, hogy ne feledjék el, és igazságot szolgáltassanak neki.

A biztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minden lehetséges módon támogassa a bűnök kivizsgálására és a felelősök előállítására irányuló erőfeszítéseket. Az Európa Tanács szerint egyre gyűlnek a bizonyítékok a tömeges kivégzésekről, kínzásokról és emberrablásokról Ukrajnában.

Oroszország néhány nappal szomszédja lerohanása után kilépett a szervezetből, amely az emberi jogok betartása fölött őrködik Európában. „Az emberi életet és az emberi jogokat háborúban is meg kell védeni” – szögezte le Mijatovic. A biztos látogatása során ukrán tisztségviselőkkel, politikusokkal, jogvédőkkel és civil szervezetek képviselőivel találkozott.

(Kiemelt képünk: Önkéntesek civilek holttestét viszik nejlonzsákban a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)