Az orosz állami hírügynökség nagyon örül Orbán parlamenti felszólalásának

A TASZSZ hosszasan idézi a magyar miniszterelnököt, aki nemzeti konzultációt hirdetett az Oroszország elleni szankciók ügyében és kifejezte, szerinte nem az európai emberek akaratát fejezik ki az EU szankciós döntései.

2022. szeptember 26., 18:22

Szerző:

Hosszasan idézik Orbán Viktor hétfői, napirend előtti felszólalását az orosz TASZSZ hírügynökség. Az orosz állami ügynökség bécsi tudósítója angol nyelven is hosszabb anyagban számolt be arról, Orbán nemzeti konzultációt hirdet Magyarországon az oroszokat ukrajnai agressziójuk miatt sújtó büntető szankciók ügyében. Külön kiemelik azt is, hogy a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott:

„A szankciók bevezetése nem demokratikusan történt, az európai embereket nem kérdezte meg senki. Meg kell ismernünk az emberek véleményét, tehát Európában elsőként megkérdezzük az embereket a szankciókról. Nemzeti konzultációt indítunk a szankciókkal kapcsolatban. Arra kérem a magyarokat mindenki mondja el a véleményét”.

Ahogyan megemlítik azt is, Orbán kifejezte, határozottan elutasítja az „ellenségeskedést” és mielőbbi béketárgyalásokra hívott fel. Korábban, amikor Magyarország megvétózta az EU-ban egy emberi jogi bizottság felállítását az ukrán kormány által kifogásolt háborús bűntettekre vonatkozóan, az orosz állami hírügynökség ugyancsak részletesen beszámolt erről, Dmitrij Peszkov pedig úgy fogalmazott, üdvözli, hogy Magyarország az EU-n belül „szuverén pozíciót” foglalt el.

(Kiemelt kép: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Kazanyban 2015. augusztus 9-én. Fotó: Dmitrij Asztahov / Sputnik via AFP)