Orbán: a törpe vetett ki szankciót az óriásra, jön a nemzeti konzultáció

Orbán Viktor napirend előtt kért szórt az őszi ülésszak kezdetén.

2022. szeptember 26., 13:54

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólalt fel a parlamentben. A miniszterelnök szerint az elmúlt időszakban súlyos, sokkszerű változások történtek Európában. Orbán Viktor beszédében azt mondta, hogy mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítanunk.

„Arra kell készülnünk, hogy a háború idén és jövőre is folytatódni fog. Magyarország álláspontja eltér a Nyugattól a háború vonatkozásában, Magyarország ugyanis a béke oldalán áll. Azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat követelünk”

– mondta a miniszterelnök, aki szerint vannak és lesznek külső beavatkozási kísérletek Magyarországgal szemben, ami ellen meg kell védeni az embereket. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a háború gazdasági következményei, és az ebből fakadó infláció súlyosan érinti embereket egész Európában és az angolszász világban is. „A mi régiónkban a legmagasabb az infláció, a jegybankok kamatemelési ciklusokba kezdtek, növekszik a az államháztartási hiány és az államadósság. Az infláció évtizedek óta nem látott mértéket ölt” –  mondta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök a gazdasági problémák legfőbb okaként a háborús szankciókat és az emiatt emelkedő energiaárakat jelölte meg. A válságot nem a gazdasági folyamatok váltják ki, hanem a szankciók okozták, vélekedett a miniszterelnök, aki szerint az energiaárak drasztikus növekedéséért a brüsszeli politikai döntések felelősek.

„A törpe vetett ki szankciót az óriásra”

– mondta a miniszterelnök, aki szerint szankciós felárat fizetnek az európai országok. „A szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Európa lábon lőtte magát a szankciókkal” – tette hozzá. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy választ várnak Brüsszeltől meddig tartják fent a szankciós politikát. Orbán szerint az európai emberek köztük a magyarok is egyre dühösebbek a szankciók miatt. „Az emberek leváltják a kormányokat”– mondta a kormányfő. „Dicsőség Olaszországnak” – fogalmazott a miniszterelnök az olasz választási eredményekre utalva. 

„A szankciók bevezetése nem demokratikusan történt, az európai embereket nem kérdezte meg senki. Meg kell ismernünk az emberek véleményét, tehát Európában elsőként megkérdezzük az embereket a szankciókról. Nemzeti konzultációt indítunk a szankciókkal kapcsolatban. Arra kérem a magyarokat mindenki mondja el a véleményét”

– mondta a miniszterelnök, aki a hazai energiaellátás biztonságáról is szót ejtett. A miniszterelnök felkérte a baloldali pártokat, hogy támogassák Paks 2 megépítését. Orbán Viktor jelezte, ha Magyarország nem kapja meg az uniós forrásokat, egyéb partnereihez fog fordulni a szükséges pénzért.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án.
MTI/Máthé Zoltán)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.