Oroszország nagy offenzívára készül jövő év elején?

Ukrán tisztviselők szerint Oroszország akár már februárban új offenzívát indíthat.

2022. december 16., 09:36

Szerző:

Magas rangú ukrán tisztviselők arra számítanak, hogy Oroszország széles körű szárazföldi offenzívát tervez az új év elejére. Az offenzíva a Donbaszban, Ukrajna déli részén, vagy akár Kijev felé is megindulhat – mondták magas rangú tábornokok. Moszkva új offenzívájára már januárban sor kerülhet, de valószínűbb, hogy csak tavasszal fog elindulni – írja a Telex.hu brit lapértesülések alapján.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a nyilatkozataiban azt mondta, egyre több bizonyítékuk van arra, hogy Oroszország a sorozatos harctéri veszteségek ellenére új offenzívát tervez. Reznyikov úgy véli, erre februárban kerülhet sor, amikor az október óta besorozott mintegy 300 ezer orosz katona fele már túl lesz valamilyen szintű kiképzésen. „Legalább három hónapig tart a kiképzésük. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg februárban próbálják elindítani az offenzíva következő hullámát. Ez a tervük” – mondta Reznikov a Guardiannek.

(Kiemelt kép: egy 2SZ1 Gvozgyika önjáró löveg a Luhanszki Népköztársaság milíciájának harcálláspontjain, 2022. június 8-án. Fotó: Szputnyik/AFP)

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést. 

További szankciókat jelentett be Japán Oroszországgal szemben pénteken, válaszul Moszkva legutóbbi ukrajnai támadásaira. A szankciók stratégiai szempontból kulcsfontosságú áruk exportját tiltották be, illetve befagyasztották több tucat ember vagyonát.