Oroszország kiakadt – Ukrajnában gyártanák a Leopard harckocsikat

Armin Pappperger – a Leopardokat is gyártó Rheinmetall vezetője – egy interjúban beszélt arról, hogy sokkal egyszerűbb lenne Ukrajnában gyártani az országnak szánt harckocsikat. Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök máris fenyegetően ragált az interjúra. 

2023. március 5., 07:54

Szerző:

Harckocsigyártó üzem építését tervezi Ukrajnában a Rheinmetall német fegyvergyártó vállalat – közölte a cég szombaton a Frankfurter Allgemaine Zeitung beszámolója szerint, melyet a Magyar Hang szemlézett. 

Armin Papperger, a Leopardokat is gyártó cég vezetője a Rheinische Post című lapnak azt mondta, hogy a gyár évente akár 400 Lepoard harckocsit is gyárthatna. Hozzátette: reméli, hogy „a következő két hónapban” döntés születik erről.

„Egy Rheinmetall-gyárat mintegy 200 millió euróból fel lehetne építeni Ukrajnában"

– mondta. Arról is beszélt, hogy az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalások „ígéretesek”. Meggyőződését fejezte ki, hogy az üzemet az orosz légitámadások ellen is megvédené a légvédelem.

Úgy számolt, hogy Ukrajnának 600-800 harckocsira lenne szüksége a győzelemhez. Ahhoz, hogy ez a mennyiség összejöjjön, szerinte gyorsan el kell kezdeni az új harckocsik gyártását.

„Még ha Németország mind a 300 rendelkezésre álló Leopard 2 harckocsit át is adná, az is túl kevés lenne”

– mondta, az ukrajnai gyártás szükségességét indokolva. Papperger arra számít, hogy az ukrajnai háború „valószínűleg még évekig tart” majd. „A nyugati szövetségesek elegendő fegyvert küldenek, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát, de az ukránok ma még nem rendelkeznek elegendő felszereléssel ahhoz, hogy teljesen visszaszerezzék a területüket” – mondta.

A Rheinmetall eddig régebbi gyalogsági harcjárműveket és harckocsikat újított fel ukrajnai használatra. Papperger 250 harckocsit említett, amelyet Ukrajna rendelkezésére bocsátanak.„Már több mint 40 Marder gyalogsági harcjárművet tettünk üzemképessé, és az év végére körülbelül 100 lesz belőle. Az 50 Leopard 2A4-esből körülbelül 30 harckocsi áll készen” – tette hozzá. „Ezen kívül van még körülbelül 100 régebbi tervezésű Leopard 1, amelyek közül 88-at újra használhatóvá tudunk tenni” – mondta.

Az interjúra már reagált is Dmitrij Medvegyev orosz exelnök.

„A gyár megnyitását kellőképpen megünnepelnék Kalibr (Калибр) cirkálórakétákkal és más tűzijátékokkal”

– írta az orosz Biztonsági Tanács második számú tagja a Telegramon.

(Kiemelt kép: A német Bundeswehr egyik Leopard tankja és annak személyzete. Fotó: Axel Heimken / AFP)