„Bizonyos külső erőket” figyelt meg az ukrán titkosszolgálat, puccstól tartanak

Az ukrán vezetőség szerint Oroszország készített elő államcsínyt Ukrajnában.

2021. december 1., 08:09

Szerző:

Oroszország készített elő államcsínyt Ukrajnában, és fő célja a nyugatbarát kormányzat megbuktatása volt – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Smihal szerint egyértelmű bizonyítékaik vannak azzal kapcsolatban, hogy az államcsínyt alaposan kitervelték – írja az UNIAN ukrán hírügynökség. A miniszterelnök leszögezte, hogy ezek mögött Oroszország áll. Smihal szerint az orosz csapatösszevonások Ukrajna határainál is részei azoknak az orosz törekvéseknek, amelyek Ukrajna európai uniós csatlakozása ellen irányulnak.

Kifejtette, hogy az ukrán hírszerzés megfigyelt „bizonyos külső erőket”, amelyek népfelkelést és puccsot próbáltak elindítani az országban. Leszögezte ugyanakkor, hogy az ukrán társadalomban jelen pillanatban nincs forradalmi hangulat. Hozzáfűzte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított a puccskísérlet ügyében.

Volodimir Zelenszkij elnök múlt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy tájékoztatást kapott egy lehetséges államcsíny előkészítéséről Oroszország képviselői és Rinat Ahmetov dúsgazdag kelet-ukrajnai oligarcha részvételével. Közölte:

„Titkosszolgálati értesülések és hangfelvételek is vannak, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ukrajna és Oroszország bizonyos képviselői december 1-2-ára készítettek elő államcsínyt.

Ahmetov részvételéről az akcióban pedig úgy beszélnek, mintha ő már beleegyezett volna” – állítja az elnök.

Nem zárta ki, hogy Ahmetovot "felültette" a környezete, belekeverte az ügybe. Ahmetov az államfő által mondottakat "teljes hazugságnak" minősítette. Joe Biden amerikai elnök ellenben aggodalmának adott hangot Zelenszkijnek a puccskísérletről tett kijelentése nyomán – emlékeztetett az UNIAN. 

(Kiemelt kép: Kijev, Ukrajna - 2021.11.26.: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a "30 kérdés Ukrajna elnökéhez" sajtómaratonon Kijevben, Ukrajnában 2021. november 26-án. Fotó: Ukrán elnökség / Handout / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.