Oroszország kemény fenyegetést intézett a Nyugathoz

Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint joguk van megtorolni a szankciókat. 

2022. március 8., 07:51

Szerző:

Oroszország azzal fenyegette meg a nyugati országokat hétfőn, hogy kész elzárni a Németországba vezető főgázvezetéket abban az esetben, ha a Nyugat szankciókat vezet be az orosz energiahordozókkal szemben. 

Alexander Novak miniszterelnök-helyettes szerint, ha a nyugati országok szankció alá vonják az orosz olajat és gázt az „katasztrofális következményekkel” járna a globális piacra nézve, és az olajár megduplázódásához, hordónkénti 300 dolláros árhoz vezetne. 

Az Egyesült Államok és szövetségesei egy ideje közösen fontolgatják a tilalom lehetőségét, hogy így büntessék Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt. Németország és Hollandia azonban hétfőn elutasította a tervet, miszerint embargó alá kéne vonni az orosz energia importot.

Az EU gázellátásának 40 százalékát, valamint olajellátásának 30 százalékát szerzi be Oroszországból, ezért is lenne nehéz helyettesíteni az orosz energiahordozókat. 

Novak egyúttal kijelentette, hogy

Oroszországnak minden joga megvan a  szankciók megtorlásra.

Továbbá elítélte Németország döntését az Északi Áramlat-2 projekt leállítására vonatkozóan. (BBC)

Kiemelt kép: Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csöveit pakolják egy hajóra Mukran kikötőjében 2021. június 1-jén. Fotó: Stefan Sauer / DPA / AFP)

18:12

Kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – jelentette be Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden.

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.