Elég meglepőt húzott az orosz jegybank a háború közepén

Az Orosz Központi Bank 150 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot szombaton este. Az orosz rubel erős ugyan, de az ország recesszióval is küzd.

2022. július 23., 21:32

Szerző:

Egyenesen 150 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat az orosz jegybank szombaton este, írja a Napi.hu. A Reuters gazdasági elemzői a lépés előtt nagyjából 50 bázispontos csökkenésre mertek tippelni, ez viszont annál is jóval nagyobbra sikerült. A lépés hátterében az áll, hogy a fellendülő energiaexport miatt az orosz rubel az elmúlt hetekben nagyon megerősödött ugyan, de a háború miatt a gazdaságot recesszió is sújtja, és így próbálnak meg élénkíteni.

„Az orosz gazdaság külső környezete továbbra is kihívást jelent, és továbbra is jelentősen korlátozza a gazdasági tevékenységet” – írta közleményében az Orosz Központi Bank a döntésről.

Ez az ötödik kamatcsökkentés az orosz központi bank részéről idén eddig, miután február végén, Moszkva ukrajnai invázióját követően 9,5 százalékról 20 százalékra emelte a kamatot.

Júniusban 150 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette a kamatlábat, amely a megszállás kezdetekor volt.

(Kiemelt kép: Férfi áll sorban a donyecki szepratisták bankjának automatájánál a megszállt, ukrajnai Volnovakhában. Fotó: RIA Novosztyi / Sputnik / Sputnik via AFP)