Orosz támadó drón darabjait találhatták meg Romániában

A Romániához kínosan közle lévő, ukrajnai, izmaili kikötő bombázása közben tévedhettek el. Csakhogy Románia már NATO-tagállam.

2023. szeptember 6., 15:57

Szerző:

Szerdára virradó éjszaka a román katonák olyan törmelékkeet találtak a Duna-parton, az ukrán határ szomszédságában, amelyek akár egy drón darabajai is lehetnek - erősítette meg szerdán az Antena 3 CNN hírtelevíziónak Angel Tilvar román védelmi miniszter. A tárca vezetője a vezérkari főnökkel és a légierő parancsnokával együtt látogatott a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyébe, azokba a térségekbe, amelyek az Oroszország által rendszeresen bombázott ukrán folyami kikötők közelében vannak.

A védelmi minisztérium (MAPN) által kirendelt csapatok az ukrán Izmail folyami kikötővárossal szemben található romániai Plauru falu téréségében, a parttól száz méternyire, sűrű növényzet között találták meg a dróndaraboknak tűnő tárgyakat, amelyeket laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá, hogy megállapítsák eredetüket, és azt, hogy mikor kerültek oda – közölte Constantin Spinu, a MAPN szóvivője az Agerpes hírügynökséggel.

Klaus Iohannis román elnök kedden még cáfolta, hogy román területre estek volna a Duna-parti ukrán kikötőket támadó orosz drónok, vagy azok darabjai, holott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt állította, hogy Kijev fényképfelvétellel is tudja bizonyítani, hogy az orosz drónok román területet is megtámadtak egy vasárnap éjszakai légicsapásban.

„Az ország területe kizárólagos ellenőrzésünk alatt áll: mindent megvizsgáltunk, megnyugtathatom a lakosságot, hogy semmi sem esett le Romániában, de természetesen aggódunk, mert ezek a támadások a román határ közevetlen közelében, attól 800 méternyire történtek” – mondta a luxemburgi miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a román államfő.

A román médiában nyilatkozó katonai szakértők azt valószínűsítik, hogy az orosz drónt az ukrán légvédelem eltalálta, és azért esettek darabjai román területre.

(Kiemelt kép: illusztráció. Orosz Granat 4E harci drón egy hadifelszerelés-kiállításon. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)