Oroszország amerikai világsztárokat tiltott ki

Hosszú a kitiltottak listája.

2022. szeptember 5., 18:15

Szerző:

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy kitilt a területéről további 25 amerikait, köztük olyan a kulturális személyiségeket, mint az Ukrajna támogatóiként ismert Sean Penn filmrendező vagy Ben Stiller filmszínész.

A döntést a Joe Biden-adminisztráció orosz állampolgárok elleni, egyre szélesebb körű szankcióira adott válaszként hozták meg – fogalmazott közleményében az orosz külügyminisztérium. Az Oroszországba való beutazási tilalom érinti többek között a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn filmrendezőt, aki júniusban az ukrán fővárosba, Kijevbe látogatott, hogy az országot ért orosz támadás közepette támogatásáról biztosítsa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.  Szintén szerepel a listán Ben Stiller filmszínész és rendező, a Zoolander vagy Az apádra ütök sztárja, aki ugyancsak ellátogatott Kijevbe júniusban.
   

 „Továbbra is határozottan visszautasítjuk az amerikai hatóságok ellenséges lépéseit, melyek folytatják az oroszellenes irányba történő elmozdulást, rombolják a kétoldalú kapcsolatokat és fokozzák az Oroszország és az Egyesült Államok közötti szembenállást”

– hangoztatja az orosz külügyminisztérium közleménye. Oroszország már korábban kitiltotta területéről Joe Biden amerikai elnököt, valamint lányát és feleségét azt követően, hogy Washington hasonló lépést tett Vlagyimir Putyinnal és családtagjaival szemben. Az újabb orosz tilalmi listán a filmesek mellett főleg törvényhozók - köztük hat szenátor -, valamint elnök-vezérigazgatók szerepelnek. A legmagasabb rangú politikus a listán Gina Raimondo kereskedelmi miniszter, de rajta van tárcájának négy államtitkára is.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkíj és Ben Stiller találkozója Kijevben. Forrás: Ben Stiller Twitter)

Tegnap 17:55

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.