Orosz vadászrepülők hatoltak be a svéd légtérbe

A svéd hadsereg „nagyon komolyan veszi” az ügyet.

2022. március 2., 20:51

Szerző:

Négy orosz vadászrepülő rövid időre belépett a svéd légtérbe a Balti-tenger felett szerdán, közölte a svéd hadsereg a Reuters tájékoztatása szerint.

„A jelenlegi helyzet fényében igen komolyan vesszük ezt az eseményt” 

– írta a Svéd Fegyveres Erők hivatalos honlapja, hozzátéve, hogy a légtérsértés rövid ideig tartott, és Götland szigetétől keletre történt. A közlések szerint két Szu-27-es és két Szu-24-es típusú orosz harci repülőgépről volt szó. Az incidensre válaszul a svéd légierő JAS-39 Gripen típusú elfogóvadászait riasztották.

„Svédország légterének Oroszország általi megsértése természetesen teljességgel elfogadhatatlan” – jelentette ki Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a TT helyi hírügynökségnek nyilatkozva. „Svédország határozott diplomáciai választ fog adni. Svédország szuverenitását és területét tiszteletben kell tartani” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi Terület közelségében lévő országok gyakran számolnak be az orosz harci repülőgépek légtérsértéseiről.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / Sputnik via AFP)

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

09:53

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.