Orosz-ukrán konfliktus: Biden szerint továbbra is fennáll az orosz invázió lehetősége

Békét akar Biden, és hajlandó kiegyezni Putyinnal.

2022. február 16., 07:19

Szerző:

Egy Ukrajna elleni orosz invázió továbbra is lehetséges, miután az amerikai tisztviselők nem tudták ellenőrizni Moszkva állításait, miszerint a katonai erők egy részét visszavonták az ukrán határról – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban elmondott beszédében.

„Az orosz védelmi miniszter ma arról számolt be, hogy egyes katonai egységek elhagyják az Ukrajna közelében lévő állásaikat. Ez jó lenne, de még nem ellenőriztük, hogy az orosz katonai egységek visszatérnek-e otthoni bázisaikra” – fogalmazott Biden.

Az amerikai elnök szerint az elemzők továbbra is azt állítják, hogy fenyegető a helyzet, ugyanis Oroszország 150 000 katonával veszi körül Ukrajnát. Biden szerint tehát „az invázió továbbra is határozottan lehetséges.” Az elnök ismét felhívta a kelet-európai országban tartózkodó amerikaiak figyelmét, hogy hagyják el Ukrajnát, mielőtt túl késő lenne biztonságosan távozni.

Biden beszédében óva intette Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megszállásától, mondván ezzel Oroszország öncsonkítást hajtana végre. „Ha Oroszország megindítja a támadást az elkövetkező napokban, vagy hetekben, akkor Ukrajna emberi veszteségei óriásiak lesznek, de Oroszország is hatalmas stratégiai árat fog fizetni” – mondta, majd hozzátette: a világ nem fogja elfelejteni, hogy Oroszország a szükségtelen halált és pusztítást választotta.

Az elnök ismét arra hívta fel Moszkva figyelmét, hogy a konfliktus diplomáciai úton történő rendezését válassza, és megismételte, hogy Oroszországot súlyos szankciókkal sújtják, amennyiben megtámadja Ukrajnát.

Az elnök megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kész megvitatni Oroszországgal és a NATO-val a fegyverzetellenőrzésről, az átláthatóságról és a stratégiai stabilitásról szóló megállapodásokat. „Amíg van remény a diplomáciai megoldásra, amely megakadályozza az erőszak alkalmazását, és elkerülhetjük az azt követő elképesztő emberi szenvedést, addig folytatjuk” – fogalmazott. Egyúttal jelezte, az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Moszkvával, de megígérte, hogy erővel válaszolnak, ha Oroszország veszélyezteti az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Fehér Házban, 2021. július 19-én. Fotó: Saul Loeb / AFP)

 

2023. március 25., 11:41

Andrij Juszov, az ukrán katonai felderítés szóvivője szerint az orosz katonai vezetés és a megszálló közigazgatás tagjai elkezdték árulni ingatlanjaikat, és szervezik családtagjaik kimenekítését.