Zelenszkij: Ne várjuk meg, hogy Putyin atomot vessen be!

Amit most tesz a Nyugat, az még nem elég, közölte az ukrán elnök a davosi fórummal videós bejelentkezésében. Szerinte jóval több szankció kell Oroszország ellen és több fegyver Ukrajnának.

2022. május 23., 18:21

Szerző:

Az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében lévő Deszna falu ellen múlt kedden végrehajtott orosz rakétacsapás után 87 holttestet ástak ki a romok alól - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a davosi fórum résztvevőivel, maximális szankciókat követelve Oroszország ellen, s leszögezve, hogy  nem lehet a világot „nyers erőszakkal” irányítani.

Az ukrán államfő videókapcsolaton keresztül szólalt fel a Világgazdasági Fórum nyitónapján. „Ma befejeztük a mentési munkákat Desznában. Sajnos, a statisztika a következő: 87 áldozat a romok alatt. 87 meggyilkolt ember. Ukrajna jövőjében ők már nem lesznek jelen” – fogalmazott Zelenszkij. Az elnök ezt arra a kérdésre válaszolta, hogyan képzeli el országa jövőjét - fűzte hozzá beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál. Zelenszkij válaszában megjegyezte, hogy háborúban álló ország elnökeként Ukrajna jelenére gondol, és arra, hogy naponta hány ember hal meg.  

Beszédében az ukrán elnök arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ne habozzon alkalmazni az Oroszország számára fájdalmas szankciókat mindaddig, amíg a Kreml átlépi az „új vörös vonalakat”.

Rámutatott, hogy ha a világ a nyolc évvel ezelőtti első, Ukrajna elleni agresszióra már kemény szankciókkal válaszolt volna Oroszországnak, akkor elkerülhető lett volna a mostani teljes körű háború. Azt is hangsúlyozta, hogy most a történelem fordulóponthoz érkezett.

„Ne várják meg a végzetes lövéseket, azt, hogy Oroszország különleges fegyvereket, vegyit, biológiait, ne adj Isten, nukleáris fegyvert vessen be!

Ne keltsék az agresszorban azt a benyomást, hogy a világ nem fog kellő ellenállást tanúsítani! Azonnal védjék meg a világ szabadságát és rendjét, amely mindenki számára hasznos. Oroszországnak vagy más potenciális agresszornak, aki háborúzni akar szomszédja ellen, világosan tudnia kell, ez azonnal mihez vezet!” – idézte Zelenszkijt a Jevropejszka Pravda hírportál.

Az államfő nehezményezte, hogy Oroszország ellen a legfájdalmasabb szankciókat még nem léptették életbe. Ezek között említette az olajembargót és az összes orosz bank, valamint a teljes IT-szektor blokádját, az Oroszországgal folytatott kereskedelem teljes leállítását. Emellett fontosnak nevezte, hogy felkutassák és lefoglalják az összes, külföldön lévő orosz vagyont, és kárpótlásul küldjék a háború által érintetteknek. „Természetesen ez nem könnyű, de ezek után a különböző agresszoroknak biztosan nem lesz motivációjuk arra, hogy azt tegyék, amit Oroszország tett és tesz” – érvelt Zelenszkij.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy szeretne majd példát mutatni az ország háború utáni helyreállításából is. Ezt – mint kiemelte – részben annak érdekében is tenné, hogy „a szomszédjukat elpusztítani akaró potenciális agresszorok lássák, a háború nem hozza meg a kívánt eredményt!”. Ezzel összefüggésben felhívta a partnerországokat, hogy csatlakozzanak ehhez a helyreállításhoz, és szót ejtett arról az elképzeléséről, amely szerint Kijev a segítő külföldi városokat vagy országokat az egyes ukrán városok, illetve régiók „mecénásaivá” nyilvánítaná.

Zelenszkij kezdeményezte egy új szervezet létrehozását a tömeges éhezés megelőzésére, és Ukrajnát javasolta e szervezet munkájának platformjaként. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország jelenleg blokkolja az ukrán gabonaexport hagyományos tengeri útvonalait, és ez élelmiszer-ellátási kockázatot jelent, ezért hangsúlyozta: „a jövőben az éhínséggel történő fenyegetésnek elejét kell venni”.  

Irina Venegyiktova ukrán főügyész a davosi fórum résztvevőit arról tájékoztatta, hogy az orosz fegyveres agresszió megerősített civil áldozatainak száma elérte a 4600-at, közülük 232 gyermek.

Hangsúlyozta, hogy ebben az adatsorban nem szerepel a szerinte ideiglenesen elfoglalt területeken meghalt civilek száma, mert róluk Kijevnek nincsenek pontos adatai. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a műholdfelvételek tanúsága és egyéb források szerint az elfoglalt területeken katasztrofális a helyzet. Szavai szerint sok várost porig romboltak.    

Közben Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az orosz erők próbálják körbezárni a Donyec-medencében harcoló ukrán alakulatokat, teljesen ellenőrzésük alá akarják vonni Donyeck, Luhanszk és Herszon megyéket.

Az orosz ellenőrzés alá került Kígyó-sziget határőr-részlegének vezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy sikerült kiszabadítaniuk orosz fogságból azt a határőrt, akinek világszerte ismerté vált az orosz hadihajót „elküldő” kijelentése. A határőr nevét azonban most sem hozták nyilvánosságra.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórum résztvevőihez beszél videókapcsolaton keresztül, 2022. május 23-án. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)