Óriási robbanások rázták meg Mikolajiv ukrán frontvárost

Mikolajivot a végzetes Odessza elleni támadás után érték hasonló rakétatámadások.

2022. július 2., 10:47

Szerző:

Óriási robbanások rázták meg az orosz-ukrán front ukrán oldalán fekvő Mikolajiv városták szombat hajnalban – jelentette a Reuters. A város polgármestere mindenkit arra figyelmeztet, egyelőre maradjon az óvóhelyeken. A légiriadó szirénái azután szólaltak meg itt is, hogy pénteken 21 halálos áldozatot követeltek az orosz tüzérség hasonló támadásai Odessza városa ellen.

A hírügynökség egyelőre nem tudta megerősíteni a robbanások okát, így nem tudható, hogy itt is hasonló orosz rakétatámadás történt-e, mint a pénteki. Az odesszai légicsapásokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még aznap elítélte, úgy fogalmazott, azok

„tudatosan elkövetett, célzott orosz terrorbombázások, nem pedig hiba, vagy véletlen rakétacsapás.”

A háború során Moszkva most ismét felerősítette tüzérségi, és hosszú hatótávolságú rakétatámadásait olyan ukrajnai városok ellen is, amelyek az április elején kialakult, déli-keleti frontvonaltól távolabb esnek. A pénteki, odesszai csapások előtt Oroszország hadereje egy civilekkel teli bevásárlóközpontot is lebombázott Kremencsuk városában, 19 halálos áldozatot szedve. Erről utóbb az orosz hadvezetés azt állította, hogy ők csak a közeli fegyverraktárat akarták támadni.

Többek között azonban a magyar Lakmusz.hu is publikált videós bizonyítékokat arra nézve, hogy ez minden bizonnyal nem így történt.

(Kiemelt kép: Egy ukrán katona sétál egy orosz rakéta által eltalált épület mellett a dél-ukrajnai Mikolajivban 2022. március 21-én. fotó: BULENT KILIC / AFP)