Orosz-ukrán háború: összefoglaló a vasárnapi eseményekről

Mutatjuk, mi történt a délutáni órákig. 

2022. március 20., 15:05

Szerző:

Cikkünkben összefoglaltuk a nap eseményeit. Az orosz hadsereg lebombázott egy menedékként szolgáló művészeti iskolát Mariupolban, ahol a támadás ideje alatt 400 ember tartózkodott. Az áldozatok számáról jelenleg nem állnak rendelkezésre adatok. Sokan a romok alatt rekedtek.

Az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményei a következőek: 

Vasárnap délután van Ukrajnában. Íme a konfliktussal kapcsolatos mai legújabb fejlemények:

  • Az orosz hadsereg szerint hiperszonikus rakétákat vetettek be több ukrán katonai célpont ellen. Az orosz fél azt állítja, hogy szombat éjjel és vasárnap reggel csapássorozatot hajtott végre. Amerikai tisztviselők megerősítették az orosz hadsereg állításait. Ez volt az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az első alkalom, hogy Oroszország hiperszonikus, illetve cirkálórakétákat alkalmazott volna.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erőknek nem sikerült továbbra sem megszerezniük a teljes légi fölényt Ukrajna szerint. 
  • Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison bejelentette: további katonai, valamint humanitárius segítséget fognak nyújtani Ukrajnának. Ezzel párhuzamosan Ausztrália további szankciókat is foganatosított Oroszországgal szemben. Tilalmat rendeltek el a timföld és az alumíniumérc Oroszországba irányuló exportjára. Az ausztrál segélyszállítmányok értéke 66,3 millió dollár. 
  • Az ukrán hadsereg magas rangú tisztje szerint Mariupol városát folyamatosan bombázzák az orosz erők. A városi tanács közlése szerint az orosz csapatok akaratuk ellenére orosz területre hurcolják a város polgárait. A város lakosai rendkívül szorult helyzetben vannak az ostrom miatt. Fogytán az élelem és a víz is. A holttesteket sem tudják eltemetni. Volodomir Zelenszkij, ukrán elnök szerint az orosz erők Mariupol elleni támadása egy terrorcselekmény, amit az ukránok évszázadokig emlékezni fognak.
    (CNN)

(Kiemelt kép: Egy helyi lakos mobiltelefonon beszél, miközben összeszedi, amit tud a lerombolt lakásából, amely egy ötemeletes lakóépületben található, amely részben összeomlott, miután előző nap az orosz csapatok lassú offenzívájuk részeként megpróbálták bekeríteni az ukrán fővárost, 2022. március 20-án. fotó:Szergej Szupinszkij / AFP)