Továbbra is a teljes frontvonalon ágyúznak az oroszok Ukrajnában

A napok óta tartó tüzérségi támadás az eddigi legnagyobb a Donyec-medencében és a teljes fronton is.

2022. július 9., 20:03

Szerző:

Az orosz hadsereg szombaton folytatta az ukrajnai célpontok elleni tüzérségi támadást, bár a támadás hevessége csökkent a korábbihoz képest - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Az ukrán vezérkar szombaton orosz tüzérségi támadásokról számolt az ország keleti részében és Harkivban, de nem hajtottak végre szárazföldi offenzívát. Az orosz csapatok a Bahmut melletti Dolomitne kivételével nem ostromoltak településeket szombaton.

Harkivban, az ország második legnagyobb városában négy ember sebesült meg Oleh Szinehubov megyei kormányzó szerint.

A Kramatorszktól délre fekvő Druzsivkában egy feltehetően rakétákkal végrehajtott támadás következtében hatalmas kráter keletkezett egy szupermarket előtt, maga az épület is megrongálódott.

A brit védelmi tárca jelentése szerint az orosz erők jelenleg elavult felszerelést használnak, közöttük MT-LB párcélozott járműveket, amelyek korábban hosszú ideig raktárban álltak.

Krivij Rihben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosában, aki pénteken meglátogatta a Dnyipro megyei ukrán állásokat, az orosz tüzérségi támadásnak legalább egy halottja és két sebesültje volt.

Moszkvai közlés szerint az orosz erők jelentős károkat okoztak az ukrán hadseregben és hadfelszerelésben Mikolajiv és Dnyipro megyében.

Az áldozatok szármáról nincsenek pontos adatok. Az ENSZ ötezer megerősített halottról tud, közöttük háromszáz gyermekről, de elismerte, hogy a tényleges szám ennél kétségkívül jóval magasabb.

Csak a májusban elesett Mariupolban húszezren haltak meg az ukrán hatóságok szerint.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint hatmillió belső menekült van Ukrajnában, mintegy 5,5 millió ukránt menekültként tartanak számon európai országokban az invázió februári kezdete óta.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Dubrovniki Fórum résztvevői előtt videokapcsolaton keresztül kijelentette, hogy országa a kegyetlen orosz agresszió alatt nemcsak saját magáért, de egész Európáért harcol, és a fegyverszállítások növelését és felgyorsítását kérte. A politikus köszönetet mondott Horvátországnak és a többi országnak, amiért támogatták Kijevet az európai uniós tagjelölti státus elérésében.

(Kiemelt kép: Ukrán felderítőalakulat őrmestere egy Zaporizzsja melleti faluban, a fronton. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)