Orosz-ukrán háború – Norvégia katonai készültséget rendelt el

Norvégia november 1-jétől növeli a katonai készültség szintjét, hogy az orosz-ukrán háború miatt gyorsabban reagálhasson a biztonsági kihívásokra – jelentette be hétfőn Jonas Gahr Store norvég kormányfő.

2022. október 31., 16:19

Szerző:

„Ez évtizedek óta a legsúlyosabb biztonsági helyzet” – fogalmazott a kormányfő az orosz-ukrán háborúra utalva. „Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország más országokra is kiterjesztené a harci cselekményeket, de a megnövekedett feszültség miatt kitettebbek vagyunk a fenyegetésnek, a hírszerzési műveleteknek és a befolyásolási kampányoknak” – tette hozzá a norvég miniszterelnök. 

Norvégia az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakciót követően kivezényelte a katonaságot a tengeri és szárazföldi energialétesítmények védelmére. Az ország az orosz földgázszállítások visszaesésével az Európai Unió legjelentősebb földgázszállítójává lépett elő; jelenleg az uniós földgázimport mintegy negyede érkezik a skandináv országból.

(Kiemelt képünk illusztráció: Finn katonák a finn hadsereg által üzemeltetett M270-es rakétarendszer előtt állnak a Cold Response 22 nemzetközi hadgyakorlat alatt a norvégiai Setermoenben, 2022. március 22-én. Fotó: Jonathan NACKSTRAND/AFP)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.