Több mint száz rakétát lőtt ki Oroszország Ukrajnára

Kijevben, Lvivben, Odesszában lakóházak, Dnyipróban egy bevásárlóközpont rongálódott meg. 17 ember meghalt, 100 fölött a sebesültek száma. 

2023. december 29., 13:42

Szerző:

Az orosz csapatok december 29-én éjjel nagy erejű csapást mértek Ukrajnára. Az orosz hadsereg Shahed támadó drónokat, valamint cirkáló- és légvédelmi rakétákat vetett be a bombázások során. Az ukrán hatóságok legfrissebb adatai szerint 17 ember meghalt és több mint 100-an megsebesültek, köztük két hat - és nyolcéves gyermek – írta meg meduza.io.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt mondta:  „még soha nem láttunk egyszerre ennyi célpontot a monitorunkon”.

Kijevet több tucat különböző rakétával támadták hullámokban és különböző irányokból. Állításuk szerint a légvédelmi erők több mint 30 légi célpontot találtak el Kijev felett. A tömeges rakétatámadás nem csak pusztítást végzett, de áldozatokat is követelt.

Az ukrán hatóságok legfrissebb adatai szerint Kijevben két ember meghalt, és legalább 28-an megsebesültek, közülük 25-en kórházba kerültek (korábban két halottról szóltak a hírek, de a katonai adminisztráció ezt cáfolta).

Harkivot csütörtökön éjszaka és péntek  reggel háromszor lőtték rakétákkal – közölte Ihor Terehov, a város vezetője. Elmondása szerint az orosz csapatok Kh-22-es cirkálórakétákkal és az S-300-as komplexumból kilőtt rakétákkal mértek csapást a városra.

Lakóépületek, egy iskola, egy posta, raktárak, egy közlekedési raktár és üzletek semmisültek meg vagy rongálódtak meg. 

Harkivban az orosz csapások következtében három ember meghalt és 13 megsebesült. A támadások miatt gondok voltak a város tömegközlekedésének áramellátásában.

A rakéték Lvivet és Dnyipro városát is elérték. 

(Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)