Érzéstelenítés nélkül műtenek az Azovsztal poklában az orvosok 

Szörnyű helyzetben vannak a mariupoli Azovsztal üzemben levő sebesültek – mondta el egy ukrán tévécsatornán egy katona. 

2022. május 14., 18:50

Szerző:

Az ostromlott gyárból nyilatkozó harcos szerint még mindig mintegy 600 sebesült van a hatalmas komplexumban. „A körülmények borzalmasak” – tette hozzá a CNN tudósítása szerint. 

„Ma voltam a kórházban. Ez egy hatalmas tornaterem, iskola... több tucat emeletes ágy. Minden más csak a padlóra van téve. A harcosok egyszerűen fekszenek végtagok, karok, lábak nélkül”

– számolt be élményeiről.

„Sokan halnak meg, mert nem tudunk orvosi ellátást nyújtani. Egyszerűen nincsenek gyógyszerek. A súlyos sebesülteket szinte lehetetlen megmenteni” – mondta el a katona. Hozzátette: a kórházban nagyon egészségtelen körülmények uralkodnak, a melegben már a legyek is megjelentek, és „undorító a szag”.

Miután beomlott a műtő mennyezete, az orvosok kénytelenek a kórteremben operálni érzéstelenítés nélkül.

„Öv van a fogai közt. Érzéstelenítés nincs. És két orvos próbál ott valamit eltávolítani. Az övvel a szájában ordít, míg az orvosok próbálnak valamit eltávolítani” 

– közvetített élőben egy ilyen beavatkozást a katona.

A harcos szerint „senki sem lehet 100 százalékosan biztos ”abban, hogy az összes civilt sikerült kimenekíteni a gyárból. A katonák ugyan az összes civilt kivitték a komplexumból, akiről tudtak de lehetnek olyanok, akik a romok alatt rekedtek.

Szombaton nem érkezett hír a súlyos sebesültek Azovsztalból való evakuálására irányuló tárgyalások előrehaladásáról. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken közölte, hogy „jelenleg nagyon nehéz tárgyalások folynak a kiürítés következő szakaszáról, a súlyos sebesültek és az orvosok elszállításáról. Nagyon sok emberről beszélünk„.

(Kiemelt képünk: Füst az ostromlott Azovsztal acélművek felett Mariupolban, 2022.04.29.  Fotó: Andrey BORODULIN / AFP)

Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.