Több száz civil végveszélyben Szeverodonyeckben

Szeverodonyeck nagy része az oroszok kezén van, miközben tűz ütött ki egy vegyi üzemben, ahol több száz civil keresett menedéket. 

2022. június 12., 12:27

Szerző:

Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió vezetője arról beszélt egy ukrán tévécsatornának, hogy a folyamatos orosz bombázás miatt hatalmas tűz ütött ki a Szeverodonyeckben található Azot vegyi üzemben, ahol több száz (egyes ukrán közlések szerint 800) civil bujkál a harcok elől – írja a BBC alapján a Telex.hu.

A tűz azután ütött ki, hogy az üzem megrongálódott hűtőelemeiből több tonna olaj kezdett el szivárogni. Arra nem tért ki Hajdaj, hogy voltak-e sérültjei vagy halálos áldozatai a tűzesetnek, illetve hogy sikerült-e egyáltalán eloltani a tüzet.

Hajdaj közleményében elismerte, hogy a város nagy része már az oroszok kezén van. Elmondása szerint az ukrán csapatok nyerik az utcai ütközeteket, azonban az orosz tüzérséggel szemben tehetetlenek, emeletről emeletre bombázzák le a fedezékül használt házakat. A régió kormányzója arra számít, hogy az oroszok vasárnap vagy hétfőn mindent eldöntő támadást hajtanak végre – írja a lap.

(Kiemelt kép: Egy 2SZ1 Gvozgyika önjáró löveg a Luhanszki Népköztársaság milíciájának harcálláspontjain, 2022. június 8-án. Fotó: Szputnyik/AFP)