Orosz szóvivő: Donyeck, illetve Krasznolimanszk felé próbáltak áttörni az ukránok, de nem sikerült

Az ukrán hadsereg megpróbált áttörni Donyeck, illetve Krasznolimanszk felé a hétvégén, de sikertelenül – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

2023. július 16., 18:13

Szerző:

A tábornok szerint az ukrán hadseregből egy nap alatt 740-en haltak meg, közülük 270-en a Donyeck régióban dúló harcokban. Mint mondta, csak a donyecki hadszíntéren az ukrán erők tizenöt támadását verték vissza, és megsemmisítették Razdolivka és Ivano-Darivka térségében az 54. gépesített dandár, illetve az ukrán Nemzeti Gárda 4. műveleti célú dandárjának lőszerraktárait, valamint a 3. rohamdandár parancsnoki pontját Dilejivka mellett.
Herszonban a 126. ukrán területvédelmi dandár lőszerraktárát semmisítették meg.

Zaporizzsjában a 33. és a 65. ukrán gépesített dandár hadianyagraktáraira mértek csapást.

Közölte azt is, hogy az orosz légvédelem elfogott három HIMARS-, illetve földi célpontok megsemmisítésére átalakított Sz-200-as típusú légvédelmi rakétát, valamint tizenhárom ellenséges drónt is. A megsemmisített haditechnikai eszközök között három, amerikai gyártmányú M777-es tarackot is említett.

(Kiemelt képünk: illusztráció: Egy BM-21 „Grad” rakétavető lővi az orosz állásokat Donyeck irányba, 2022. október 3-án. Fotó: Anatolij Stepanov / AFP)

18:12

Kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – jelentette be Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden.

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.