Orosz rakétacsapás érte az egyik ukrán energetikai létesítményt

Az orosz erők szerdán csapást mértek energetikai létesítményekre az ország keleti részében lévő Dnyipro megye kamjanszkei járásában, a támadás következtében nagy kiterjedésű tűz ütött ki – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

2022. október 12., 17:17

Szerző:

A tisztségviselő szavai szerint a tűzoltók most is oltják a tüzet. Ezután az energetikai mérnökök megpróbálják helyreállítani a sérült berendezéseket. Az orosz erők egész éjjel lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel a régióban lévő Nyikopol várost és környékét – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál a megyei kormányzói hivatal korábbi közlése alapján. Nyikopolban hárman sérültek meg, köztük egy 6 éves kislány, valamennyien kórházban vannak, az állapotuk súlyos. A városban több mint harminc lakóház, köztük többszintesek rongálódtak meg, károk keletkeztek két óvoda, egy iskola, két vállalkozás épületében és egy üzlethelyiségben. Az ágyúzás több gázvezetéket és elektromos vezetéket rongált meg.

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy az ukrán erők folytatják a régió településeinek felszabadítását. „Az ukrán fegyveres erők kismértékű előrehaladást értek el a régióban. Az orosz megszálló csapatok rohamosan próbálnak többszintű védelmi vonalat kiépíteni maguknak, aláaknázzák a front első szakaszát a teljes vonalon, és ez nemcsak a hidakat és az utakat, hanem adminisztratív épületeket is érint” – írta közleményében. Hajdaj emlékeztetett arra, hogy mostanáig hét település szabadult fel az orosz megszállás alól, az ukrán fegyveres erők azóta is haladtak előre, de részleteket még nem hozhatnak nyilvánosságra.

(Kiemelt kép: Egy férfi Dnyipro egykori kommunikációs épület romjain, amit orosz rakétatámadás ért 2022. október 11-én. Fotó: JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.