Orosz megtorlás Odesszában, civilek az áldozatok között

Az orosz hadsereg folytatta a Krími híd elleni támadás miatti megtorló csapásokat éjszaka, precíziós támadást mérve a levegőből és a tengerről Odessza, illetve Ilicsevszk (ukrán nevén Csernomorszk) térségében ukrán vízi drónok gyártóegységeire, illetve tárolóira – erősítette meg Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. A megyei és városi közigazgatási vezetők közlése szerint Odesszában és Mikolajivben is életét vesztette egy-egy helyi lakos az orosz erők dél-ukrajnai régiókat ért támadásában.

2023. július 20., 20:03

Szerző:

Konasenkov tábornok szerint ezen felül az üzemanyag-infrastruktúra létesítményeit és hadianyagraktárakat támadtak csütörtökre virradóra Mikolajiv határában. Hangsúlyozta, hogy a kijelölt célpontokat mind megsemmisítették. A művelet annak következménye volt, hogy hétfőre virradóra két vízi drónnal (robbanószerrel megpakolt távirányítású vízi járművel) csapást mértek a Krími hídra. Vlagyimir Putyin orosz elnök „a kijevi rezsim újabb terrorcselekményének” minősítette a történteket. 

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg 595 katonát vesztett egy nap alatt, közülük 210-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el. A tábornok felhívta a figyelmet arra, hopgy Donyeck térségében 16 támadást hárítottak el az utóbbi egy nap során. Közölte azt is, hogy a donyecki Avgyijivka és Torszkoje települések térségében megsemmisítették az ukrán 110. gépesített dandár kommunikációs központját, valamint az ukrán 63. gépesített dandár irányítási pontját. 

A tábornok beszámolt arról is, hogy egyéb megsemmisített harceszközök mellett az orosz légvédelem lelőtt hét HIMARS-rakétát, valamint 32 ellenséges drónt.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója arról számolt be a Telegram közösségi oldalon, hogy Odesszában egy polgári épület biztonsági őre meghalt a támadás miatt, nyolcan megsebesültek, köztük a katasztrófavédelem három munkatársa. 

A kormányzó közölte, hogy Odesszában megrongálódott a kínai főkonzulátus épülete az orosz támadás következtében, kitörtek az épület ablakai.

Anatolij Petrov, Mikolajiv polgármesterének tájékoztatása szerint Mikolajivban egy halálos áldozata volt a támadásnak, és a mentést végzők nap közben emeltek ki egy újabb sebesült férfit a romok alól. Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzójának korábbi közlése szerint a megyeszékhelyen 19-en sebesültek meg, köztük öt gyermek. Károk keletkeztek legalább öt többszintes lakóépületben és mintegy 15 garázsban. 

Az ukrán légierő jelentése szerint a légvédelem 18 légi célpontot semmisített meg abból a 19 robotrepülőgépből és 19 drónból, amelyet az orosz erők az éjjel indítottak. Jurij Ihnat, a légierő szóvivője ezzel összefüggésben elmondta, hogy az Oniksz típusú orosz robotrepülőgépek felderítése és megsemmisítése azért nehéz, mert óránként több mint 3 ezer kilométeres sebességgel repülnek, és a célpont megközelítése során képesek alig 10-15 méterrel a víz felett repülni. Az elektronikus hadviselés azonban szerinte segítséget jelent az ilyen típusú rakéták elleni küzdelemben. „Ezért láthatjuk, hogy nem minden rakéta éri el célját” – jegyezte meg a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának pontosan a déli régiókat, a kikötővárosokat kell megerősítenie ballisztikus fegyverek elleni eszközökkel. Szerinte a Patriot vagy a SAMP/T rendszerek megfelelő védelmet nyújthatnának ennek a térségnek. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reagálva a Dél-Ukrajnát ért támadásra – a Telegramon kijelentette, hogy „az ukránok átvészelik a háború nehéz időszakait, és szembeszállnak a gonosz állam, Oroszország csapásaival”.

„Odessza. Mikolajiv. Az orosz terroristák folytatják országunk életének elpusztítására tett kísérleteiket. Sajnos, vannak sebesültek, vannak halottak. Részvétem a családnak és a barátoknak! De a gonosz államnak nincsenek olyan rakétái, amelyek erősebbek lennének, mint a mi akaratunk, hogy életeket mentsünk, támogassuk egymást és győzzünk”

– fogalmazott az elnök. 

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a BBC ukrán kiadásának adott interjújában leszögezte, hogy minden feltétel adott a Donyeck megyei Bahmut visszafoglalásához, ráadásul tízszer kevesebb veszteséggel, mint amennyit az orosz támadók szenvedtek el a város elfoglalására tett kísérleteik közepette. 

Bahmut szerinte elsősorban azért stratégiai jelentőségű, mert közúti csomópont és egyben a katonai útvonalak középpontja. Ezenkívül különféle domináns magaslatok találhatók a város körül, amelyek lehetővé teszik a város szélén lévő terület nagy részének ellenőrzését – tette hozzá. A parancsnok hibának nevezte, hogy a Wagner orosz magánhadsereg benyomult Bahmutba, mert hatalmas veszteségek elszenvedése után szerinte a zsoldoscsoport elvesztette harcképességét.

(Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétacsapásban lángra kapott odesszai épületben. Fotó: Ukrán Sürgősségi Szolgálat / AFP)