Oroszország szerbeket toboroz az Ukrajna elleni katonai erők feltöltésére

Egy kiszivárogtatott információ szerint több száz szerb önkéntes bevonását tervezi Moszkva saját hadseregének megerősítésére.

2023. október 18., 10:37

Szerző:

A kiszivárogtatott információk alapján a Guardian úgy találta, hogy az orosz tisztviselők több száz szerb állampolgár toborzását tervezték a hadsereg megerősítésére.

Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország számos törvényt vezetett be, hogy külföldi állampolgárokat csábítson a soraiba. Vlagyimir Putyin egy biztonsági értekezleten röviddel azután, hogy csapatai megszállták Ukrajnát, azt mondta, hogy a Kremlnek segítenie kell a tengerentúlról érkező embereket, akik Oroszország oldalán akarnak harcolni.

Azóta az orosz vezető parancsot írt alá, amely öt évről egy évre csökkenti a külföldiek szerződéses katonai szolgálatának minimális idejét, és gyorsított toborzást ajánlott fel nem orosz harcosoknak.

Szerbia, 2012 óta EU-tagjelöltként azért küzdött, hogy egyensúlyba hozza az Oroszországgal való történelmileg szoros kapcsolatát az európai integrációs törekvésekkel, így a feszültséget tovább fokozta az ukrajnai háború, amelyben sok szerb szimpatizál Oroszországgal.

Az oroszbarát érzelmek különösen a szerbiai ultranacionalista csoportok körében élnek, amelyek az ukrajnai háború kezdete óta számos Moszkva-barát megmozdulást szerveztek.

Noha az eddig beszervezett szerbek száma nem tűnik elég jelentősnek ahhoz, hogy kézzelfogható változást hozzon a csatatéren, Moszkva lépései azt kockáztatják, hogy megromlik kapcsolata Szerbiával, amely egyike a kevés nyugati szövetségesének.

A szerb toborzási rendszert – amely tervet úgy tűnt, a nyáron dolgozták ki – az a Davor Savičić vezeti, aki éveket harcolt Oroszország 2014-es első ukrajnai behatolásakor.

Savičićot a Wagner félkatonai csoporttal is kapcsolatba hozták. A Fontanka hírügynökség arról számolt be, hogy korábban Szíriában harcolt a Wagnerrel. Két, a félkatonai csoporthoz közel álló forrás megerősítette Savičić korábbi szerepvállalását a Guardiannek.

Savičić augusztus 21-én a prominens Kreml-barát TV-műsorvezetővel, Vlagyimir Szolovjovval adott interjújában nyíltan beszélt arról, hogyan tették ki őt egy szerb állampolgárokból álló egység élére Ukrajnában.

„Most hivatalosan is aláírjuk a szerződést az orosz védelmi minisztériummal. A katonák átmennek a krasznogorszki katonai nyilvántartási és besorozási hivatalon” – mondta, leírva azokat a részleteket, amelyek megegyeztek mások toborzási beszámolójával. Kiegészítő kiképzés után a srácokat Luhanszk irányába küldik” – tette hozzá Savičić, utalva a kelet-ukrajnai régióra, amely Putyin egyik legfontosabb célpontja.

„Az orosz hadsereg külföldi önkénteseinek többsége Szerbiából származik” – tette hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Üzbég védelmi minisztérium/Anadolu/AFP)