Orosz drónok maradványait találták meg Romániában

Románia területére hullot, az orosz hadsereg által használt drónok alkatrészeihez hasonló darabkákat találtak.  

2023. szeptember 9., 19:52

Szerző:

A haditengerészet átkutatta a a Tulcea megyei Plauru település térségét, miutána helyi hatóságoktól informciót szereztek arról,

hogy Plaurutól délkeleti irányban mintegy 2,5 kilométernyi távolságra dróndarabok lehetnek.

A román védelmi minisztérium megerősítette, hogy a talált darabok megegyeznek az orosz hadsereg által használt drónokkal. A területet lezárták, a roncsdarabokat megvizsgálják – számol be a Transtelex.

Klaus Iohannis, Románia elnöke szerint ezzel megsértették Románia légterét, veszélyeztetve a térségben élő román civileket. Iohannis telefonon értesítette az esetről Jens Stoltenberget, a NATO főtitkára teljes szolidaritásáról és védelmi garanciájáról biztosította Romániát.

Korábban bejelentették, hogy Romániában is elrendelik a légiradót az orosz támadások miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció: kamikaze drónok töredéke az orosz támadások után az ukrajnai Kijevben 2022. október 17-én. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency via AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.