Őrizetben Dzsamál Hasogdzsi újságíró egyik feltételezett gyilkosa

Őrizetbe vették az újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagját Párizsban.

2021. december 7., 21:38

Szerző:

Őrizetbe vették kedden a Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagját a párizsi Roissy Charles-de-Gaulle repülőtéren – jelentették francia igazságügyi források.

Mint azt korábban megírtuk, Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Török tisztségviselők szerint az újságírót egy szaúdi halálosztag ölte meg a szaúdi trónörökös jóváhagyásával, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban.

Az AFP szerint a 33 éves Khalid Alotaibit a reptéren tartóztatták fel, amikor fel akart szállni egy Rijádba tartó repülőjáratra. A férfi – aki ellen Törökország adott ki nemzetközi elfogató parancsot – előzetes letartóztatásba került, a személyazonossága ellenőrzését követően szerdán a párizsi ügyészség elé kerül, amely hivatalosan is közli vele az elfogató parancs részleteit. 

Khalid Alotaibi visszautasíthatja kiadatását Törökországnak. Ez esetben a francia igazságszolgáltatás felszólíthatja arra, hogy maradjon Franciaországban, szabadon, rendőri felügyelet alatt vagy pedig előzetes letartóztatásban addig, amíg Törökország indítványozza hivatalosan a kiadatást. 

A férfit alig három nappal azután állították elő, hogy Emmanuel Macron francia államfő találkozott Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel Dzsiddában.

„Mindenről beszéltünk, tabuk nélkül. És az emberi jogok kérdésére is természetesen kitértünk, nagyon közvetlen beszélgetés volt” 

– mondta  a találkozót követően a francia elnök. A francia elnököt hazájában sokan bírálták amiatt, hogy a gyilkosság óta ő volt az első nyugati vezető, aki találkozott a szaúdi trónörökössel. 

(Kiemelt kép: Dzsamal Khashoggi 2014. december 15-én. Fotó: Mohammed Al-Shaikh / AFP)
  

 

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.