Videón, ahogy Orbánt éltetik a magyar katonákra támadó szerb tüntetők

Volt egy pillanat, amikor a szerb tüntetők hangosan éltették Orbán Viktort. 

2023. május 30., 16:17

Szerző:

A hétfői, koszovói zavargások közben, az alábbi videón 04:02-től figyelhető meg, a tömeg jól hallhatóan skandálja, hogy Ajmo Orbane, ami szerbhorvátul szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy „hajrá Orbán” – írja a Hvg.

A zavargások azt követően robbantak ki, hogy Koszovó szerbek lakta részén több faluban nem ismerik el az áprilisban ott tartott időközi önkormányzati választások eredményét. Zvecan, Leposavic és Zubin Potok polgármestere csütörtökön tette le hivatali esküjét azt követően, hogy áprilisban előrehozott választást tartottak a négy koszovói településen – a negyedik Észak-Mitrovica volt –, mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű vezetők. A választásokat a helyi szerbek bojkottálták, így a részvételi arány rendkívül alacsony, mindössze 3,47 százalékos volt (csupán 1657-en voksoltak a 45 ezer választásra jogosult közül), ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek nyilvánította a választást, amit a helyi szerbek és Belgrád is elfogadhatatlannak nevezett.

A tüntetések elfajultak, és egy idő után a tiltakozó szerbek rátámadtak a rendfenntartó feladatot ellátó KFOR-katonákra, köztük magyarokra is. Több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük heten súlyosan, miután Zvecanban megkísérelték feloszlatni a tüntető tömeget.  A KFOR hétfő esti hivatalos közleményében azt írta: nagyjából 25 sebesültje van a tüntetőkkel való összecsapásoknak a multinacionális kontingens állományában. Az olasz és a magyar katonák sérüléseit a KFOR szerint indokolatlan támadások okozták, többen égési sérüléseke is szenvedtek robbanószerkezetek miatt.

(Kiemelt képünkön: Szerb tüntetők lépnek fel az új albán polgármester ellen, miközben a koszovói rendőrség különleges egységei védik az önkormányzat épületét a koszovói Mitrovicában 2023. május 29-én. Fotó: Erkin Keci / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.