Elon Musk egyetlen szóval reagált Orbán Vikor bejegyzésére

Elon Musk amerikai média- és űrmogul Orbánnal ért teljesen mértékben egyet az Európai Parlament által „ránk kényszerített totális médiakontrollal" szemben.

2023. október 5., 14:29

Szerző:

Absolutely,
azaz „teljes mértékben”

– csupán ennyit írt Elon Musk, a Tesla és a SpaceX milliárdos alapítója, a valaha Twitternek nevezett X nevű közösségi oldal új tulajdonosa Orbán Viktor posztjára reagálva magyar idő szerint csütörtök hajnalban – írta meg az RTL.hu.

Orbán Věra Jourová, az Európai Bizottság a politikai értékek és az átláthatóság koordinációjáért felelős alelnökének posztjára reagálva fejtette ki véleményét, amely szerinte „totális kontrollt” gyakorolna a média felett. „Mi, közép-európaiak jól ismerjük ezt a dolgot a múltból. Kominformnak és Reichspressekammernek hívták. Soha többé!” – írta a magyar miniszterelnök. Erre reagálta Musk, hogy „teljes mértékben”.

Miről is van szó tulajdonképp?

A 448 szavazattal, 102 ellenében és 75 tartózkodással elfogadott álláspont szerint az EP-képviselők azt várják a tagállamoktól, hogy gondoskodjanak a nézőpontok minél szélesebb körének nyilvánosságot adó tömegtájékoztatásról, és védjék meg a média függetlenségét a kormányzati, politikai, gazdasági vagy magánérdekű beavatkozástól.

Az EP elutasította a szerkesztői döntések befolyásolásának minden formáját és a külső nyomásgyakorlást, és hangsúlyozták: nem szabad az újságírókat forrásaik felfedésére kényszeríteni, titkosított tartalmaikhoz hozzáférni, vagy kémprogramokat használni megfigyelésükre.

Fontosnak nevezték, hogy fel lehessen mérni a média függetlenségének állapotát. Mivel véleményük szerint átlátható tulajdonviszonyokra van szükség, az EP minden médiacéget, még a mikrovállalkozásokat is arra kötelezne, hogy hozzák nyilvánosságra tulajdonosi szerkezetüket. Hangsúlyozták: az állami hirdetésekre és az állami pénzügyi támogatásokra vonatkozó információk szintén nélkülözhetetlenek az átláthatósághoz. Az EP-képviselők elvárnák, hogy a médiavállalkozások, köztük az online platformok és keresőmotorok ezekről is maradéktalanul számoljanak be, és ne csak az uniós tagországok vonatkozásában.

Miközben a Fidesz:

A Fidesz már a mostani szöveget előkészítő parlamenti szakbizottság szavazásán is ellenezte a tervezetet, és ez a plenáris ülésen sem változott. A nagyobbik kormánypárt képviselői a 448 igennel szemben a 102 nemmel voksoló között voltak a MEPWatch alapján. A KDNP-s Hölvényi György – 74 másik képviselővel együtt – tartózkodott. Egy-egy fideszes, DK-s és momentumos képviselő nem szavazott, a többi magyar igent mondott a javaslatra 
Nos, úgy tűnik a magyar állásponttal ért egyet Elonk Musk is.

(Kiemelt kép forrása: Photo by Frederic J. BROWN / AFP)