Orbán Viktor Tusványoson mondja el véleményét az orosz-ukrán háborúról

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen lesz és elő­adást tart az idei tusnádfürdői szabadegyetemen, amelynek kiemelt témája lesz a szomszédban zajló háború.

2022. június 29., 21:52

Szerző:

Július 19–24. között zajlik idén a Tusványosként emlegetett, több mint három évtizedes múlttal rendelkező Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Popa Ilona erdélyi főszervező megkeresésünkre megerősítette, hogy a tervek szerint a tábor utolsó előtti napján, július 23-án, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök is előadást tart – írja a Krónika

A magyar kormányfő rendszeres résztvevője a szabadegyetemnek, beszédét általában nagy érdeklődés övezi, legnagyobb visszhangot kiváltó kijelentését 2014-ben tette az illiberális politika meghirdetésével.

A tervezett előadások érintik a gazdaság, az energiapolitika, környezetvédelem, a Kárpát-medencei magyar felsőoktatás, kultúra, sport témakörét, ezek mellett pedig időszerű nemzetpolitikai beszélgetések is helyet kapnak.

Idén kiemelt témája lesz a tábornak az ukrajnai háború, de terítékre kerül a magyarországi választások kiértékelése is. 

Legutóbb 2019-ben rendezték meg a tusnádfürdői szabadegyetemet, a koronavírus-járvány miatt a 2020-as és a tavalyi tábor is elmaradt. 

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.