A török külügyminiszter látogatta meg Orbán Viktort

Jelentősen erősödtek a kétoldalú kapcsolatok Törökország és Magyarország között.

2023. január 31., 09:50

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminisztert, aki magyar kollégája, Szijjártó Péter meghívására érkezett Budapestre - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A megbeszélésen Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyeztek meg. Orbán Viktor elmondta: Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a 6 milliárd dolláros magyar-török kereskedelmi forgalmat.

A magyar kormányfő szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Éppen ezért az Európai Uniónak támogatnia kell Törökországot a migrációs kihívások kezelése során - szögezte le.

Orbán Viktor és Mevlüt Çavuşoğlu egyetértett abban, hogy a nemzetközi közösségnek az orosz-ukrán háború mielőbbi, békés lezárásáért kellene erőfeszítéseket tennie.

A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan hétfőn úgy nyilatkozott, akkor sem fogják elfogadni Svédország NATO-csatlakozását, ha Finnországét ratifikálják. Arról Havasi és az MTI tájékoztatója viszont nem szólt, ebben az ügyben egyeztetett-e egymással Orbán és Çavuşoğlu.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. január 31-én. Középen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.