Orbánnal ment focimeccsre a portugál miniszterelnök, bajba került

António Costa állami pénzen repült Moldovába, de Budapesten megállt meccset nézni Orbánnal. Ebből Portugáliában óriási botrány lett.

2023. június 19., 19:18

Szerző:

Állami repülőgéppel látogatott volna Moldovába António Costa, Portugália baloldali miniszterelnöke május 31-én. Útját azonban megszakította azért, hogy inkább Budapesten szálljon le, és rendkívüli programként a Sevilla-AS Roma Európa Liga döntőt nézze meg a magyar fővárosban, méghozzá Orbán Viktor társaságában.

Mivel azonban az adőfizetői pénzből fizetett magánrepülőt nem erre a célra kapta, az EL-döntő ugyanis nem minősül hivatalos látogatásnak, ezért hazájában Costa most a teljes politikai spektrumon támadásokkal néz szembe. Mind jobboldali ellenzéke, mind a radikális baloldal visszaéléssel vádolta meg, egyesek azt is számon kérték, hogy Magyarország miniszterelnökével cimborált.

„Egy komoly országban vége lenne a miniszterelnök politika karrierjének, ha kiderülne, hogy állami repülőgéppel utazott egy, a hivatalos programjában nem szereplő eseményre” – reagált például az útra a jobboldali Szociáldemokraták volt minisztere, Miguel Poiares Maduro, aki a kormányfőt lemondásra szólította fel.

Costa azzal védekezett, hogy a döntőre, hivatalos minőségében Aleksander Čeferin UEFA-elnök hívta meg őt, így a repülőt is jogosan használta a hirtelen kitérőre. És ha már ott volt, a protokoll elkerülhetetlen részeként Orbánnal is összefutott.

Míg azonban Portugáliában az ügyből botrány kerekedett, a 444.hu kiemelte, Orbán maga egyelőre semmiféle komoly következménnyel nem kell, hogy szembenézzen, miután kiderült, a honvédségi magángépet olaszországi, magánjellegű útra is felhasználta. Bár az ügyben bírósági rendeletre a Központi Nyomozó Főügyészség mostanra vizsgálódik, egyelőre a miniszterelnöknek nem kellett erről az utazásról számot adnia.

(Kiemelt kép: António Costa. Fotó: Adri Salido / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.