Orbán Viktor mélyen meghajolva járult a diktátor színe elé

2017. november 24., 20:30

Szerző:

Mélyen meghajolva üdvözölte Ilham Aliyev azeri elnököt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Európai Unió keleti partnerségről szóló brüsszeli csúcstalálkozóján – derül ki a HírTV EU-s magazinja, az Európai Híradó által közölt felvételből. 

 

Orbán feltűnően jó viszonyt ápol a többnyire csak diktátorként aposztrofált azeri elnökkel, akinek az országában a karhatalom rutinszerűen üldözi és megfélemlíti az ellenzéki politikusokat és a független újságírókat, korlátozza a gyülekezési szabadságot, az üzleti élet minden területét átható állami korrupcióban pedig az elnök családjáig érnek a szálak. A Freedom House 2017-es jelentése szerint Azerbajdzsán „nem szabad” minpősítést kapott, az ország demokrácia-indexe 6,75 ponton áll az 1-től 7-ig terjedő skálán, amelyen az 1-es jelentia demokratikus jogok szabad érvényesülését, a 7-es pedig az autoriter rezsimet.

A magyar miniszterelnök és az azeri elnök Ramil Safarov 2013-as átadása óta van feltűnően jó viszonyban egymással. Állítólag személyesen Aliyev volt az, aki a magyar fél kezdeti húzódozása után rávette Orbánt az azeri gyilkos őrnagy gyilkos átadására. Safarov 2004-ben egy budapesti NATO-tanfolyamon baltával brutálisan meggyilkolta – álmában majdnem lefejezte – az egyik örmény tiszttársát. Átadása után Azerbajdzsánban azonnal nemzeti hősnek kiáltották ki, előléptették és életjáradékot kapott. Bár Szijjártó Péter külgazdasági  és külügyminiszter korábban azzal védekezett, hogy az átadáskor minden a nemzetközi jognak megfelelően történt, és nem lehetett előre látni, hogy Safarovot szabadon engedik, a történelmi tapasztalatok ezt enyhén szólva cáfolják. Ráadásul az átadás azt is megkérdőjelezi, mennyire őszinte az Orbán-kormány kiállása a keresztények védelmében.

Safarov átadása előtt és után egyébként több mint hétmillió dollár érkezett egy MKB-s számlára, minden valószínűség szerint az Azeri Pénzmosoda művésznéven néven ismert nagyszabású pénzügyi machináció keretében.

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

2024. február 27., 11:34

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.