Szijjártó külügyminisztériuma nem cáfolja, hogy Orbán Trumpot akarta ráuszítani a Norvégiára

2019. július 19., 17:18

Szerző:

Nemrég mi is megírtuk, hogy Orbán Viktor a május 13-i washingtoni látogatásán azt kérte Donald Trumptól, hogy gyakoroljon nyomást Norvégiára, hogy a skandináv ország ne támogassa a magyarországi civil szervezeteket a Norvég Civil Támogatási Alapon (NC-TA) alapon keresztül. Ennek a fejében a magyar miniszterelnök fegyvervásárlást ígért az amerikai elnöknek, csakhogy a kérést Donald Trump azonnal elutasította, mégpedig azzal, hogy ő szereti Norvégiát. 

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A diplomáciai blamázsról először a Direkt36 írt, az MSZP-s Mesterházy Attila pedig megkérdezte Szijjártó Pétertől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőjétől, igaz-e a hír. A tárca nevében Magyar Levente államtitkár válaszolt, egy betűvel sem cáfolva, hogy  Orbán Viktor valóban előállt a meglehetősen ostoba kéréssel. Az államtitkár azt ismételte meg, amit az Orbán-kormány eddig is mondott a találkozóról, vagyis hogy jó hangulatban zajlott, a két politikus egyetértett olyan lérdésekben, mint a határvédelem fontossága, a terrorizmus elleni küzdelem, Donald Trump pedig méltatta Magyarország gazdasági eredményeit. Cáfolta nem szerepel Magyar Levente levelében. 

Az akkor még Lázár János vezette Miniszterelnökség 2014-ben szállt rá azokra a civil szervezetekre, amelyek a Norvég Alap pályázatait kezelik, az Orbán-kormány ugyanis beleszólási jogot akar a támogatás elosztásába. Norvégia az EU-val kötött szerződés értelmében ciklusonként hétmilliárd forinttal támogatja a magyarországi civil szervezeteket

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.