Online klímacsúcs lesz a Föld napján

Joe Biden amerikai elnök meghívja Kínát és Oroszországot is a klímavédelmi online csúcstalálkozóra, amelyet kormánya a Föld napjára, április 22-ére szervez – jelentette be pénteken a Fehér Ház.

2021. március 27., 08:27

Szerző:

Bár ezekkel a hatalmakkal nagyon nehéz lesz egyezkedni, csak velük együtt van értelme egy ilyen megbeszélésnek – idéz az MTI egy meg nem nevezett fehér házi tisztségviselőt.

Több európai és más kontinensen lévő ország már korábban meghívást kapott, legfőképp azok közül, amelyek leginkább ki vannak téve a klímaváltozás káros hatásainak.

Az Egyesült Államok várhatóan még a csúcstalálkozó előtt ki fogja hirdetni, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása tekintetében milyen új célt tűzött maga elé 2030-ra. Az elnök arra biztatja a résztvevőket, hogy ők is készüljenek ilyen tervvel.

Az AP hírügynökség megjegyezte: nem lehet előre megmondani, hogy Oroszország és Kína elfogadja-e a meghívást, mert kétséges, hogy együtt akarnak-e működni Washingtonnal a klímaváltozás kérdésében, miközben más területeken – a választásokba és egymás belügyeibe való beavatkozás, emberi jogok, kibernetikai támadások, fegyverkezés, kereskedelem – éles vitáik vannak.

Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, a második az Egyesült Államok, Oroszország pedig a negyedik.