Olyat tesz az EU Bírósága a magyar és lengyel kormány ítélethirdetésével, ami még soha nem fordult elő

A testület szerda reggel online hirdeti ki, hogy összhangban áll-e az EU-s joggal a jogállamisági normákat felrúgó tagállamokat pénzmegvonással sújtó közösségi jogszabály.

2022. február 15., 15:09

Szerző:

Még nem fordult elő az Európai Unió Bíróságának (EUB) történetében, hogy egy ítélethirdetést élőben közvetítsenek. Szerda reggel lesz az online közvetítés, amikor a testület ismerteti a döntését arról, hogy összhangban áll-e az európai uniós joggal a jogállamisági normákat felrúgó tagállamokat pénzmegvonással sújtó közösségi jogszabály – írta a Népszava.

„Az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet” 2021. január 1-je óta hatályban van, de még sehol sem alkalmazták, mert a döntéshozók a bírósági ítéletre várnak. Az EUB valószínűleg elutasítja a megsemmisítésre vonatkozó magyar és lengyel keresetet, amelyet tavaly márciusban nyújtottak be. Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok tavaly novemberi indítványában megállapította: a rendelet jogalapja megfelelő, összeegyeztethető az uniós szerződésekkel és nem sérti a jogbiztonság elvét. Ha a Bíróság is ezt az ítéletet hozza meg, akkor elindulhat a jogállami mechanizmus, amivel az Európai Bizottságot (EB) bízták meg. Így elindulhat az az eljárás azon EU-s tagállamok ellen, amelyekben a jogállamiság normáinak megsértése miatt sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

A Bizottság tavaly novemberben nem hivatalos levélben kért felvilágosítást a lengyel és magyar kormánytól az esetlegesen az antikorrupciós rendelet hatálya alá tartozó ügyekben.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor 2021 december 16-án Brüsszelben. fotó: Valeria Mongelli / Pool / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.