Oltópontot nyitottak az osztrák elnöki palotában

Hivatalának közlése szerint 230-an előre regisztráltak, mások pedig spontán sorba álltak, hogy megkapják az oltást.

2021. október 27., 06:04

Szerző:

Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt. Van der Bellen meghívott mintegy 300 embert, hogy az osztrák főváros központjában lévő Hofburg, egykori császári palota termeiben kapják meg a védőoltásukat.

Hivatalának közlése szerint 230-an előre regisztráltak, mások pedig spontán sorba álltak, hogy megkapják az oltást, amelyet egy segélyszervezet munkatársai adtak be. Van der Bellen azt mondta, hogy a maga részéről szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen megkapják a védőoltást. Eddig a lakosság 63,7 százalékát oltották be teljes mértékben a koronavírus ellen.

Az oltás néhány ellenzője a palota előtt tüntetett, és azt követelte, hogy Ausztria oldja fel a koronavírus elleni korlátozásokat. A szomszédos országban a múlt héten jelentették be, hogy november elsejétől a legtöbb ausztriai munkavállalónak igazolnia kell, hogy beoltotta magát, negatív lett a vírustesztje, vagy felépült a koronavírus fertőzésből.

Pénteken az osztrák kormány közölte, hogy a be nem oltott emberekre vesztegzári intézkedések várnak, ha feszítetté válik a helyzet az egészségügyi ellátórendszerben. Nem mehetnek majd bárokba, kulturális és sporteseményekre. Bizonyos szélsőséges körülmények között előfordulhat az is, hogy érvényes indok nélkül egyáltalán nem hagyhatják majd el otthonukat.

(Kiemelt kép: Bécs, 2020. július 23. A Földközi-tenger keleti medencéjének térségében zajló illegális bevándorlás kérdéséről tartott belügyminiszteri konferencia résztvevői az asztaloknál ülnek a bécsi Hofburgban 2020. július 23-án. MTI/EPA/Christian Bruna)