„Oligarchamentesítésbe” kezd az ukrán elnök

Megkezdte az ukrán elnök az ország ”oligarchamentesítését”. Ezt jelentette be hétfőn az államfő Volodimir Zelenszkij gazdasági tanácsadója.

2021. március 22., 21:06

Szerző:

„Az ukrán elnök megkezdte az oligarchamentesítési folyamatot, amelynek célja nem a nagyvállalkozások egyes képviselői elleni harc, hanem a rendszerváltás, az üzleti élet korlátainak csökkentése és a mindenki számára egyforma játékszabályok kialakítása” – mondta Oleh Usztenko tanácsadó az NV rádióban.

A tanácsadó bírálta Zelenszkij elődeit, amiért semmit nem tettek ezen a téren. „Ha az ukrajnai gazdasági helyzet nem rekedt volna meg az 1990-es évek szintjén, tavaly a GDP 400 milliárd dollár lehetett volna. Ezzel szemben valójában alig több mint 160 milliárd dollár volt” – mondta a tanácsadó.

Oleh Usztenko megjegyezte, hogy az ukrán gazdaságba befektetni szándékozók számára a fő aggodalmat a tulajdonjogok védelmével kapcsolatos probléma váltja ki. Ezzel kapcsolatban az elsődleges intézkedések között szerepel a tőkeamnesztia, az igazságügyi rendszer reformja, a korrupcióellenes szervek teljes értékű munkájának biztosítása, a monopóliumok felszámolása a gazdaságban és a konkurencia fejlesztése.

Korábban az államelnök Volodimir Zelenszkij közölte, hogy részletesen ellenőrizni kívánja az ukrán ásványianyag-lelőhelyek és földek privatizációjának törvényességét. Március 19-én az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács 19, ásványianyag-lelőhelyek kiaknázására engedéllyel rendelkező vállalatra szabott ki bírságot, és elrendelte a lelőhelyek kiaknázására 1994 óta kiadott összes engedély teljes körű auditálását.

(Kiemelt kép: MTI/EPA)