Olaszország a Szputnyikkal kacérkodik

Az olasz miniszterelnök Róma, Párizs és Berlin együttműködésével gyorsítaná az Európai Unió oltásait. Közben Olaszországba várják az orosz vakcina fejlesztőit.

2021. március 22., 19:55

Szerző:

Mario Draghi az uniós vezetők csütörtökön kezdődő videokonferenciáján az európai vakcinázás gyorsabb ütemezését kívánja szorgalmazni. A La Repubblica napilap úgy értesült, hogy a közgazdász kormányfő az Európai Bizottság munkáját egy „hármas meghajtású motorral” akarja segíteni, vagyis a Róma, Párizs és Berlin közötti szoros együttműködéssel. Elemzők szerint ez közös vakcinabeszerzési stratégiát jelenthet.

Korábban a Corriere della Sera írt arról, hogy Mario Draghi már az őszre készül, és megfelelő mennyiségű oltóanyagot akar beszerezni közvetlen szerződésekkel a gyógyszergyártókkal, és tárgyalásokat indított Japánnal, Koreával és Indiával a jelenleg használt vakcinák melletti más szérumok vásárlásáról. A sajtó megjegyezte, hogy az idei év elején átoltottaknak jövőre meg kell ismételniük az oltást, tehát előre kell tartalékolni a vakcinákat.

Az Olaszország és Oroszország közötti párbeszédet szolgáló civil fórum a Szputnyik V vakcina hatékonyságáról tervezett internetes szakmai találkozót az olasz járványszakértők részvételével. A Spallanzani római járványkórház önálló megállapodást kötött a Szputnyik V-t kifejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóintézettel, ennek értelmében a Spallanzaniban kísérleti jelleggel megkezdődött az orosz vakcina alkalmazása a vírusmutánsokkal szemben. Az Agenzia Nova olasz hírügynökség jelentése szerint a következő napokban Olaszországba várják a Gamaleja delegációját.

Matteo Salvini, a Liga párt vezetője kijelentette, „ha az orosz vakcina működik, és Európa nem használja, használjuk mi, olaszok”. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár hétfőn kijelentette, hogy nagyon hasznos lenne a Szputnyik uniós engedélyeztetése, ami elengedhetetlen az orosz vakcina alkalmazásához.

„Jöjjön a Szputnyik, és jöjjön a kínai gyártmányú Sinovac” – mondta Sileri, hangoztatva, hogy „rendkívüli egészségügyi vészhelyzetben az orosz és a kínai vakcina engedélyeztetését az olasz gyógyszerhatóság (Aifa) is kiadhatja akár meghatározott számú dózisra”.

Pierpaolo Sileri hozzátette, hogy Olaszországba eddig tízmillió dózis oltóanyag érkezett, és ebből nyolcmilliót adtak be. Áprilistól a most használt Pfizer-BioNTech, AstraZeneca és Moderna mellett a Johnson and Johnson vakcináját is várják. A tervek szerint „június végén közel 40 millió beoltottnál tarthatunk, év végéig pedig elérjük a 100 milliót” – hangoztatta az államtitkár.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA | Max Cavallari)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.