Nyolc tagállam támogatja eddig Ukrajna azonnali EU-s csatlakozását

A szlávok összefogtak testvéreikért.

2022. március 1., 10:39

Szerző:

Nyolc ország támogatja eddig, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. Az említett tagállamok mindegyike szláv, névileg Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia állt ki az ukrán felvétel mellet egy közös nyilatkozatban.

Álláspontjuk szerint az Európai Uniónak azonnal engedélyeznie kell Ukrajna EU-csatlakozását. A nyilatkozatot azután adták ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: aláírta az uniós csatlakozási kérelmet, ezzel pedig Ukrajna indítványozta, hogy EU-taggá válhasson, írja a Telex.

Zelenszkij szombati tárgyalásai után azt is megemlítette, hogy Ukrajna számára kedvező lenne a gyorsított uniós tagság, amelyet Lengyelország és Svédország is támogat. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn arról beszélt, hogy Ukrajnának az Európai Unióban lenne a helye, de nem azonnal. „Idővel hozzánk fognak tartozni. Olyanok, mint mi vagyunk, és szeretnénk, ha közénk tartoznának” – mondta.

(Kiemelt kép: UKRAINE PRESIDENCY / AFP)

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.