Nyolc holttestet emeltek ki a tengerből

A túlélők szerint a haditengerészet többször is nekiment a menekülteket szállító csónaknak, hogy a partra kényszerítse. 

2022. április 24., 16:08

Szerző:

Nyolc holttestet emelt ki a Tripoli melletti vizekből a libanoni haditengerészet, miután a hét végén a térségben több tucat emberrel a fedélzetén elsüllyedt egy Európába tartó csónak – jelentette vasárnap az NNA libanoni hírügynökség.

A szombaton balesetet szenvedő csónakban a tájékoztatás szerint mintegy hatvanan voltak, a parti őrség 47 embert tudott kimenteni, egy gyermek is meghalt.

Több túlélő a helyi médiának azt mondta, a haditengerészet a felelős a balesetért, a hajója ugyanis kétszer szaladt neki az őket szállító csónaknak, hogy a partra kényszerítse.

A hadsereg részéről azt közölték, hogy a túlzsúfolt csónakot a nagy hullámok borították föl.

Libanon sokáig befogadta a menekülteket, a 2019-ben kezdődött gazdasági válság óta azonban több százan hagyták el az országot, hogy Európában kezdjenek új életet.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Frontex Európai határ- és partvédelmi ügynökség 2019. június 22-i felvételén illegális bevándorlókkal teli csónak indul tovább egy halászhajótól a Földközi-tengeren, a dél-olaszországi partoknál. A csempészett emberek Bangladesből, Szíriából, Szenegálból, Algériából, Tunéziából és Líbiából érkeztek. MTI/EPA/FRONTEX)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.