Közel 47 fokos rekord meleget mértek Valenciában

Ilyen meleget még nem mértek a spanyol városban. Közben Marokkóban is történelmi rekordot döntött a hőség.

2023. augusztus 13., 08:55

Szerző: , ,

Míg Magyarországon még most, a nyár vége felé kezd visszatérni a nyár, az Ibéria-félszigeten azonban rekordokat dönt a hőség. Csütörtökön a Spanyolország délkeleti partvidékén fekvő Valenciában dőlt meg a melegrekord.

A város repülőterén működő meteorológiai állomáson 46,8 fokot regisztráltak, ami 3,5 fokkal múlta felül az 1986. július 6-án mért eddigi rekordot. Pénteken Sevilla és Cordoba környékén pedig 44-45 fokos volt a forróság.

Marokkóban is történelmi melegrekordot döntött a térséget uraló forró légtömeg. Az észak-afrikai országban ugyanis története során először lépte át a hőmérséklet az 50 fokot: pénteken 50,4 fokos csúcshőmérsékletet mértek Agadirban – írja az idokep.hu.

Magyarországon továbbra is száraz és egyre melegebb levegő áramlik fölénk, egyre több helyen 30 fok körül vagy a felett alakul a maximum-hőmérséklet. A jövő hét közepén dél felől hidegcsepp érkezhet, ekkor valamelyest növekszik a helyi záporok, zivatarok esélye.

Vasárnap nagyrészt derült idő várható csapadék nélkül, Sopron és a Kőszegi-hegység környékén azonban kialakulhat egy-egy zápor, zivatar. A Kisalföldön olykor megélénkül a déli szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul, ami egy-két fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat

A déli órákban továbbra is erős lesz UV-sugárzás.

(Kiemelt kép: strandolók a spanyol tengerparton. Fotó: Jean-Francois Fort / Hans Lucas)

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).