Atomhajó érkezett Dél-Korea partjaihoz

Hadgyakorlatra érkezett a nukleáris meghajtású amerikai repülőgép-hordozó.

2022. szeptember 23., 11:51

Szerző:

Dél-Koreába érkezett egy nukleáris meghajtású amerikai repülőgép-hordozó, hogy a tervek szerint más hajókkal együtt részt vesz a két ország szeptember végére tervezett, Dél-Korea keleti partjainál rendezendő közös hadgyakorlatán.

Évek óta nem járt ott nukleáris meghajtású hajó

A Japán-tenger partján fekvő, Szöultól 390 kilométerre található Puszanban három hordozóhajóval lehorgonyzott, 2003-ban üzembe helyezett, 97 ezer tonna és 333 méter hosszú USS Ronald Reagan 2018 óta az első amerikai nukleáris repülőgép-hordozó az ázsiai országban. A dél-koreai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője szerint a repülőgép-hordozó megjelenésével „bizonyítékát akarják adni a Szöul és Washington közötti együttműködésnek, s ellensúlyozni akarják az észak-koreai nukleáris fenyegetést”.

Michael Donnelly ellentengernagy, a repülőgép-hordozó parancsnoka megerősítette, hogy Washington elkötelezett térségbeli szövetségesei felé. Hozzátette, hogy Szöul és Washington egyaránt fontosnak tartja a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség megvalósítására irányuló erőfeszítéseket.

Kiemelte: a két ország biztonsági érdekei közösek, és kiállnak egymásért „bármikor, ha szükséges”.

Üzengessenek a diplomaták!

Arra a kérdésre, hogy értelmezhető-e a hajó érkezése Phenjannak szánt üzenetként, Donnelly csupán azt felelte, az üzengetést meghagyja a diplomatáknak. Elzárkózott a Tajvant érintő kérdések elől is.

A hónap végén tartandó hadgyakorlaton a tervek szerint részt vesz egy másik amerikai nukleáris repülőgép-hordozó, a USS Annapolis is.

(Kiemelt kép: Az amerikai haditengerészet nukleáris meghajtású USS Ronald Reagan (CVN-76) repülőgép-hordozója megérkezik a Koreai Köztársaság flottaparancsnokságára a Szöultól 390 kilométerre délre fekvő Busanba 2022. szeptember 23-án. fotó:YONHAP / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.