Növelheti a szívizomgyulladás kockázatát a Pfizer és a Moderna vakcinája

A vártnál magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében, miután megkapták az mRNS-oltások, tehát a Pfizer/BioNTech, vagy a Moderna második adagját.

2021. június 11., 11:09

Szerző:

A gyanút az izraeli egészségügyi minisztériumot követően az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ is megerősítette.

A myocarditis vagy pericarditis esetekről a bejelentések több mint fele azután érkezett az oltások mellékhatásait jelentő rendszerhez, hogy a betegek Pfizer/BioNTech- vagy Moderna-oltást kaptak a 12–24 éves korosztályban.

A Pfizer és a Moderna egyelőre nem kommentálta a jelentést – számolt be róla a Hvg.hu.

Az adatok azt mutatják, hogy a betegek többsége – nagyjából 81 százalék – teljesen felépült a tüneteiből. Az izraeli egészségügyi tárca a közelmúltban közölte, hogy összefüggést talált az oltás és kicsiny számú szívizomgyulladásos eset között főként fiatal férfiak körében, akiket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával oltottak be.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ közölte, hogy jövő héten fogják értékelni a bizonyítékokat, és megállapítani a szívizomgyulladás lehetséges kockázatát a Covid-19 elleni mRNS-oltások után.

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP / Fred Tanneau)