A NOB kizárta Észak-Koreát az olimpiai bizottságból

Egy évre függesztették fel a diktatúra tagságát. 

2021. szeptember 8., 20:10

Szerző:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy évre felfüggesztette Észak-Korea olimpiai bizottsági tagságát, amiért nem vettek részt idén a tokiói olimpián. A szerdán meghozott döntés értelmében a februári pekingi téli olimpián sem vehet részt az ország. 

Észak-Korea a felfüggesztés miatt elveszítette a NOB által biztosított pénzügyi forrásokat is. A korábban visszatartott támogatásokat pedig végleg el is veszítette. A NOB elnöke szerint az ázsiai ország egyoldalúan döntött arról, hogy nem vesznek részt az ötkarikás játékokon Tokióban. Hozzátette, hogy az illetékesek meg is hosszabbíthatják vagy csökkenthetik is az ország felfüggesztésének időtartamát. 

(Kiemelt kép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszédet mond egy 10 ezer otthonból álló lakópark tervezett megépítése alkalmából tartott phenjani rendezvényen 2021. március 23-án. Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 18,9 százalékával – tájékoztatott a helyi választási bizottság vasárnap reggel, miután összesítette a szavazatok 95 százalékát. A második helyen a Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,8 százalékával. A három párt – a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot szerzett.