Nő a nyomás Lukasenkán: az EU célzott gazdasági szankciókat vezet be

A szankciók bevezetése válasz az emberi jogok súlyos megsértésének fokozódására.

2021. június 24., 17:24

Szerző:

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön megkezdte az szankciók bevezetését a belarusz gazdaság kulcsfontosságú ágazatait érintően, fokozva a nyomást az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsimre.

Az új szankciós csomag a kőolajtermékek, a kálium-klorid és a dohánytermékek előállításához használt áruk kereskedelmét korlátozza az EU-n belül, továbbá megtiltja olyan berendezéseket, technológiák vagy szoftverek forgalmazását Fehéroroszországban, amelyeket az internet és a telefonos kommunikáció megfigyelésére vagy lehallgatására szánnak. Tilalom alá helyezi emellett a katonai felhasználásra szánt kettős felhasználású termékek és technológiák eladását meghatározott fehéroroszországi személyeknek, szervezeteknek vagy testületeknek.

A rendelkezések korlátozzák az EU tőkepiacaihoz való hozzáférést is. Végezetül az Európai Beruházási Bank leállítja a fehérorosz közszektorbeli projektekkel kapcsolatos megállapodás szerinti kifizetést, valamint felfüggeszt minden meglévő technikai segítségnyújtási szerződést

A tanácsi közleménye szerint a szankciók bevezetése válasz az emberi jogok súlyos megsértésének fokozódására Belaruszban, a civil társadalom, a demokratikus ellenzék és az újságírók erőszakos elnyomására, valamint a Ryanair járatának májusban történt földre kényszerítésére, és Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és társa, Szofia Szapega őrizetbe vételére.

2020 októbere óta az EU fokozatosan korlátozó intézkedéseket vezetett be Belarusszal szemben. Az intézkedések elfogadására a tavaly augusztusi elnökválasztás hiteltelensége, valamint a békés tüntetők, ellenzékiek és újságírók megfélemlítése és erőszakos elnyomása miatt került sor. Jelenleg összesen 166 személyre és 15 szervezetre vonatkoznak a korlátozó intézkedések, amelyek a magánszemélyekre és szervezetekre egyaránt alkalmazandó vagyonbefagyasztást és az utazási tilalmat foglalják magukban.

(Jana Shostak lengyel-belorusz aktivista  fehérorosz „Szolidaritás” feliratos transzparenst fog a kezében, miközben részt vesz a Scream For Belarus tüntetésen a Krakkóban, Lengyelországban, 2021. június 4-én. Fotó: AFP | NurPhoto | Beata Zawrzel)